Are gust de morcov dar este mult mai bogată în caroten! Este vorba despre crizantema comestibilă, o plantă ameliorată de cercetătorii români după mai bine de 10 ani de studii. Planta, originară din Asia, are foarte multe întrebuințări: alimentară, decorativă sau medicinală.

Crizantema comestibilă creşte natural în Asia şi este folosită în multe bucătării din străinătate.

Articolul continua dupa recomandari

Cercetătorii au reuşit, după 10 ani de studii, să adapteze acest soi la noi. Interesul pentru această plantă vine tocmai din multiplele proprietăţi pe care le are.

Costel Vânătoru, cercetător stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău: O plantă alimentară, se consumă florile tinere, bobocii şi florile care nu au ajuns la maturitate. La fel, medicinală, pentru că este bogată în nutrienţi, vitamine şi în special, în caroten.

Camelia Bratu, cercetător: Poate fi consumată atât în stare proaspătă, sub formă de salate, asezonată cu alte legume frunzoase sau legume de sezon. Şi, bineînţeles, poate fi folosită pentru a realiza infuzii.

Crizantema comestibilă este bogată în vitamine, magneziu, potasiu şi fier. Pe lângă gustul bun, puţin picant, consumul acestei plante ajută la detoxifierea organismului şi previne diferite boli, hipertensiunea şi diabetul zaharat. Dacă gustul nu convinge, planta poate fi folosită ca decor care alungă ţânţarii!