La Spitalul Universitar a fost azi cod roşu de coronavirus. Două persoane internate au fost diagnosticate cu COVID-19. Sunt doi bărbaţi de 65 şi 75 de ani care făceau dializă în acelaşi centru privat. 16 cadre medicale sunt acum izolate la domiciliu.

Un bărbat care făcea dializă a dat alarma la Spitalul Universitar. Luni, a venit cu febră şi cu tuse. Medicii l-au internat în secţia de nefrologie. Vineri, nu a mai răspuns la tratamentul cu antibiotice, iar doctorii l-au testat pentru noul coronavirus.

Articolul continua dupa recomandari

Rezultatul a arătat că era infectat. Asă că a fost transferat la un spital de boli infecţioase împreună cu alţi doi colegi de salon cu care a intrat în contact.

Medicul, cele două asistente şi infirmiera care lucrau în momentul în care a venit rezultatul testului au fost trimişi acasă, în izolare. DSP urmează să îi testeze. Alţi 12 angajaţi ai spitalului au intrat săptămâna aceasta în salonul bărbatului. Şi ei vor sta acasă.

Cel de-al doilea bărbat a venit aseară la Unitatea de Primiri Urgenţe în stare gravă. Medicii au decis să îl izoleze pentru că făcea dializă în acelaşi centru privat cu primul bărbat confirmat cu noul coronavirus. Astăzi, în jurul prânzului, testul a arătat că e infectat

Nelu Tătaru, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: Poate fi şi o transmitere comunitară atâta timp cât pacienţii nu declară un mers în străinătate în zonele roşii sau galbene sau nu declară contact cu un pacient cu coronavirus din aceste zone. Şi n-au declarat. Nu au declarat deocamdată.

59 de noi cazuri de îmbolnăvire au fost anunţate de autorităţi astăzi. 18 dintre pacienţi sunt din Suceava şi Neamţ.

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: La Spitalul de Boli Infecţioase la Iaşi în momentul de faţă sunt 33 de internaţi. Vestea bună este că din cei trei din terapie intensivă, doi se duc pe sector. Deci nu mai pun probleme. Şi cel de-al treilea pacient are o evoluţie bună.

Printre românii confirmaţi cu noul coronavirus este şi o femeie în vârstă de 50 de ani din Dej care s-a întors din Austria. A intrat în contact cu ginerele ei, militar de profesie, care a mers la unitate în fiecare zi. Acum, acesta aşteaptă rezultatul testului.