Managerul general al Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals” a explicat, în cadrul jurnalului de știri Observator, despre ce înseamnă un scenariu negru pentru România, în privința epidemiei de coronavirus.

Medicul a precizat că, momentan rata de transmitere este una redusă, dar, dacă populația nu respectă recomandările impuse de autorități, acest scenariu negru s-ar putea transforma în realitate într-o foarte scurtă perioadă de timp.

Articolul continua dupa recomandari

Rata de transmitere a noului coronavirus este de 2,5

"În momentul de față, noi facem calcule statistice, iar această statistică ne ajută foarte mult. În momentul de față, avem un indicativ, o rata de transmitere de la unul la altul, de maxim 3. Vorbim undeva de 2.5. Toate calculele care se fac in momentul de față, la nivelul acestei planete, sunt cu o rată cuprinsă între 1 și respectiv 3. N-ar trebui să ne ducem cu gândul mai departe, pentru că dacă ar fi fost așa, am fi văzut acești pacienți și la noi în România. Acești pacienți nu se văd în România. Ceea ce înseamnă că acest indicativ este unul relativ redus, în acest moment. Dar, nimic nu este fix în medicină. Există doar un minim și un maxim, iar între da și nu există o multitudine de posibilităti", a precizat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Totuși, profesorul Streinu Cercel precizează că, atâta timp cât persoanele stau la domiciliu sau în carantină nu reprezinta un pericol pentru restul populației.

"Dacă aceste persoane nu înțeleg că aceste măsuri sunt benefice pentru toți cei din jurul lor și se plimbă pe stradă, ei vor fi cei care vor transmite virusul către restul populației", spune medicul.