Animalele de companie pot fi mai mult decât nişte prieteni pentru cei mici. Copiii care cresc alături de o pisică sau de un câine sunt mult mai responsabili, empatici şi comunicativi. De asemenea, specialiştii spun că şi riscurile apariţiei anumitor boli scade la copiii care au crescut în prezenţa unui patruped.

Kyra a venit prima în familia Cristinei. La scurt timp după ea, a apărut şi Alexia - un copil mult aşteptat de părinţii ei.

Articolul continua dupa recomandari

Când a rămas însărcinată, tânăra mamă nu s-a gândit nicio secundă să renunţe la pisică.

CRISTINA OLOGEANU, mamă: Este ca primul meu copil. Ea a fost cea care a reuşit să mă facă să mă relaxez total, probabil că stresul era de vină şi de asta nu reuşeam să rămân gravidă.

Acum, Alexia şi Kyra sunt cele mai bune prietene. De la pisică, fetiţa învaţă lecţii preţioase.

CRISTINA OLOGEANU, mamă: Devine responsabilă, învaţă limite adică "nu face aia pisicii că îi face rău, nu face aia că nu îi place". O ajută foarte mult şi la capitolul socializare că se duce la şcoală şi povesteşte despre pisica ei şi toţi ceilalţi sunt interesaţi.

Şi medicii confirmă că animalele de companie îi ajută pe copii să se dezvolte sănătos. Câinii, de exemplu, sunt cei mai buni parteneri pentru reprize zilnice de sport.

VALERIA HERDEA, medic de familie: Deci primul lucru este mişcarea, a doua mişcarea în aer liber, a treia socilaizarea pentru că automat el comunică cu acel animăluţ mult mai bine decât cu un adult nervos şi agitat care vine de la servici şi ţipă la copil.

În plus, cercetătorii suedezi au demostrat recent că riscul de alergii scade în cazul copiilor care cresc înconjuraţi de mai multe animale de companie.

VALERIA HERDEA, medic de familie: Un animal de companie reprezintă cea mai bună tereapie pe care o poţi acorda unui copil.

Cu numai câteva condiţii, însă. Pentru familiile cu copii, specialiştii recomandă, surprinzător, câinii de talie mai mare - şi obligatoriu mai multe şedinţe de dresaj.

CRISTIAN CRISTEA, medic veterinar: Cei mari sunt mult mai permisivi, îi lasă să îi tragă de coadă, de urechi şi nu opun rezistenţă.

Nici câinii, nici pisicile nu trebuie să doarmă în camera copilului.

Obligatorii sunt şi controlul periodic la veterinar, dar şi vaccinul anual. În plus, copiii trebuie să respecte o igienă strictă şi să se spele pe mâini după ce intră în contact cu animalul de companie.