În plină epidemie de gripă, mall-urile sunt pline. Deşi oamenii au fost sfătuiţi să evite locurile aglomerate, în această perioadă, nimeni n-a ţinut cont de mesajul autorităţilor. Mai mult, părinţii şi-au adus copiii la locurile de joacă. Şi nimeni n-a purtat mască. Între timp, numărul deceselor din cauza virisului gripal a ajuns la 68.

E sâmbătă după ora prânzului, iar mall-ul geme de lume.

Articolul continua dupa recomandari

Părinţi, bunici şi copii, cu toţii au ieşit la plimbare, la masă, la joacă sau la cumpărături. Nimeni nu poartă mască.

”Ne-au ocolit, suntem foarte OK. Nu avem unde sa ne distram, ne-a tinut, ploaia, gheata, acum, gata. Cine nu riscă, nu câştigă!”, spune un client de la mall.

Medicii spun că mijloacele de transport în comun şi centrele comerciale sunt cele mai periculoase locuri când vine vorba despre răspândirea virusului gripal. Banda rulantă, mânerele uşilor şi toaletele sunt pline de microbi.

Recomandarea Ministerului Sănătăţii arată clar că în această perioadă trebuie să evităm locurile aglomerate. Si dacă nu o putem face, atunci când mergem la mall, nu trebuie să ne lipsească din geantă o mască de protectie, o sticlă cu dezinfectant şi un pachet de serveţele.

Ministerul Educaţiei le recomandă, de asemenea, părinţilor să îi protejeze pe copii în vacanţă, mai ales că numărul îmbolnăvirilor numai în unităţile de învăţământ a trecut de 5 mii într-o singură săpătămână.

ECATERINA ANDRONESCU, Ministrul Educației: O să transmitem şcolilor, tuturor inspectoratelor şcolare, să avem o curăţenie perfectă şi dezinfecţie.

IULIAN CRISTACHE, Președinte FNAP: Sper ca autorităţile să îşi facă datoria daca avem o săptămână de pauză, igienizare a spatiilor de invatamant. au 7 zile la indemana profesionist, si mă refer la calitatea dezinfectanţilor.

Ecaterina Andronescu a recomandat şi amânarea taberelor sau a olimpiadelor şcolare, tocmai pentru a-i proteja pe cei mici. Însă, rezervările s-au făcut demult, la munte, iar pregătirile sunt îi toi.

Ultima raportare privind epidemia de gripă arată peste 130 de mii de bolnavi şi 68 de decese confirmate de medici.