Patru persoane au ajuns la spital, în Iaşi, după ce au mâncat prea multe cireşe. Gustoasele fructe sunt bogate în potasiu. Un mineral care, consumat în exces, poate provoca grave probleme. Hipertensiune sau chiar stop cardiorespirator, în cazul celor cardiaci. Sau paralizie temporară în cazul pacienţilor cu boli renale.

Cireşele care dau gust începutului de vară sunt printre cele mai căutate fructe în această perioadă. Mulţi români sunt chiar tentaţi să elimine din meniu alte alimente, pentru a consuma fructe proaspete. În ultimele zile, însă, patru ieşeni au ajuns în stare gravă la spital după ce au mâncat fiecare câte un kilogram de cireşe pe zi.

Articolul continua dupa recomandari

Dr. Ionut Nistor, medic urolog: Poate să fie ameninţătoare de viaţă, poate duce la blocarea cordului şi ulterior la stop cardiorespirator. Un pacient care făcea dializă de 32 de ani care a spus că a cules şi a consumat cireşe şi care a venit cu paralizii ale membrelor inferioare temporare de la consumul de cireşe.

Toţi pacienţii aveau probleme renale mai vechi.

Florin Şerban, pacient: Au un aport mare de potasiu şi atunci trebuie să mâncăm mai cumpătat. Eu sunt mare mâncător de cireşe. Până la dializă. După, e altceva.

Pacientă: N-am mâncat anul ăsta deloc. Nici nu le-am gustat. Mi-e frică că mă ceartă doamna doctor.

Chiar şi cei care nu au probleme de sănătate pot suferi afecţiuni digestive, dacă ajung să consume în exces, spun medicii. Asta din cauza potasiului pe care cireşele îl conţin.

În 100 de grame se găsesc 222 de miligrame din acest mineral. Ceea ce înseamnă că un kilogram de cireşe oferă maximum de potasiu recomandat zilnic.

Medicii spun că putem mânca cireşe în fiecare zi, însă, în cantităţi moderate. Tot aceştia ne-au spus că, într-o singură zi, cantitatea optimă pe care putem s-o mâncăm este atâtea cireşe cât putem cuprinde între palme.

Ionuţ Ignat, medic nutritionist: Dacă există pe background câteva probleme cardiovasculare, ar putea duce la o aritmie, senzaţie de dehidratare masivă care este asociată cu ameţeli. Cantitatea foarte mare de zaharuri poate duce la rezistenţa la insulină care duce la îngrăşare.

Nu doar cireşele consumate în exces pot provoca probleme de sănătate, ci şi pepenii sau strugurii. Şi aceste fructe conţin potasiu.

Chiar şi atunci când consumaţi în cantităţile recomandate, la fel de important este să spălaţi bine fructele şi legumele.