O mare problemă a societăţii de azi, iar România nu face notă discurdantă, este obezitatea. O reală problemă de sănătate. Alimentaţia nesănătoasă, mâncatul haotic la ore nepotrivite sau lipsa timpului pentru o masă gătită sau pur şi lipsa sportului, au facut ca un procent considerabil dintre români să fie în pragul obezităţii.

Sătui de încercări nereuşite de a scăpa de kilogramele în plus, mulţi români iau în considerare operaţia de micşorare a stomacului. Chirurgia bariatrică nu este însă pentru oricine.

Articolul continua dupa recomandari

Ce pacienţi se pot bucura, dacă o operaţie poate fi numită o bucurie, şi care alţii sunt îndrumaţi către alte soluţii, aflaţi dintr-un material special prezentat în Observatorul orei 12.

În cazul Ozanei Barabancea, schimbarea a fost uriaşă. 45 de kilograme în minus se văd. Şi se simt. Şi fizic dar mai ales-psihic.

Ozana Barabancea, actriţă: Când am văzut nişte poze cu mine din liceu, am zis "wow, chiar pot să revin?" Până la urmă am decis să mă operez. E o decizie radicală. Ori o faci cu toată inima, ori n-o mai faci deloc. Pentru că nu ştii ce te aşteaptă. N-am avut nici cea mai mică emoţie, nici cea mai mică complicaţie, nici cea mai mică durere, nici cea mai mică problemă.

Statisticile arată că 1 din 3 români poate fi considerat supraponderal sau chiar obez. Iar kilogramele în plus nu înseamnă doar o problemă de ordin estetic, ci pot cauza afecţiuni.

Iar acolo unde dietele sau sportul nu funcţionează aşa cum ne-am dori, ne vine în ajutor chirurgia bariatrică. Mai exact, operaţia de micşorare a stomacului. Un procedeu foarte complicat, dar pe care o să îl înţelegem cu ajutorul a doi specialişti.

Sorin Velici, medic primar chirurgie bariatrică: Operaţia Gastric Sleeve presupune micşorarea stomacului cu până la 85% din volum. Practic, creăm o reducţie a volumului de alimente, prin micşorarea stomacului. Asta înseamnă că pacientul va mânca mult mai puţin.

Va mânca mai puţin datorită capacităţii reduse a stomacului, dar şi pentru că nu va mai simţi senzaţia de foame la fel ca înainte.

Sorin Velici, medic primar chirurgie bariatrică: Practic, acea bucată de stomac tăiată pleacă cu un nr proporţional de receptori pentru unii hormoni. Astfel, creierul modulează senzaţia de foame şi saţietate.

Nadina Zissu: Vine un pacient la dvs în cabinet cu greutatea de 90 kilograme. Îl îndrumaţi întâi către sport şi diete sau ce îl sfătuiţi? Care categorie se încadrează la această operaţie?

Sorin Velici, medic primar chirurgie bariatrică: Orice pacient care ajunge sau care s-ar califica pentru o operaţie de micşorare a stomacului trebuie ca mai întâi să fi încercat alte metode de a pierde în greutate. Marea majoritate a pacienţilor apelează la chirurgia bariatrică după ce au încercat de 3-4-5 ori, nu au reuşit să obţină rezultatele şi au concluzionat că această chirurgie este singura care poate să le ofere soluţia.

Iar prima întrebare a pacientului este, desigur legată de rezultat. "Câte kilograme voi da jos? Şi, mai ales, în cât timp?"

Sorin Velici, medic primar chirurgie bariatrică: Gastric sleeve sau gastric bypass au eficienţă cuprinsă undeva între 80 şi 100% kilograme pierdute, până la sfârşitul unui an de la intervenţia chrurgicală.

Urmează temerile legate de operaţie în sine. Doare-nu doare, îţi revii repede sau durează?

Sorin Velici, medic primar chirurgie bariatrică: Trebuie să precizăm că aceste intervenţii chirurgicale bariatrice, le efectuăm pe cale laparoscopică, ceea ce pentru pacient este foarte bine prin prisma recuperării. Perioada de internare este doar de de 2 nopţi, urmând ca după externare, pacientul să se poată reintegra în viaţa socio-profesională destul de rapid.

Dar să vorbim şi despre riscuri. În 1% din cazuri pot apărea fistule, sau sângerare. Dar altul este pericolul mai mare. După operaţie, pacientul trebuie să respecte o serie de reguli stricte.

În caz contrar, se va îngrăşa din nou. Sunt aşadar obligatorii controalele care se fac la o lună, apoi la 3 luni, la 6 luni şi la un an de la operaţie.

Pe lângă operaţia Gastric Sleeve, chirurgia bariatrică ne mai propune o intervenţie: Bypass Gastric.

George Şireţeanu, specialist chirurgia obezităţii: Spre deosebire de Gastric Sleeve, care este o operaţie restrictivă - practic, pacientul nu mai poate să mănânce mult, Gastric Bypass este o operaţie malabsorbtivă. Practic, mâncarea nu mai trece prin stomac, este modificat fluxul alimentar şi ajunge direct în intestin. Bypass ul este recomandat pacienţilor care au, de exemplu, hernie hiatală. Sau pacienţilor care sunt mâncători de dulciuri.

Şi aici există pericole. Un studiu publicat de sciencedaily.com arată că riscul fracturilor după o asemenea operaţie creşte cu 30%. În plus, bypass-ul gastric.

George Şireţeanu, specialist chirurgia obezităţii: Poate duce la apariţia multor carenţe. Carenţe de vitamine, carenţe de proteine. Practic, organismul este forţat să transforme grăsimea în glucoză, care este necesară funcţionării.

Un lucru e clar şi valabil în cazul ambelor intervenţii. Operaţiile pot face minuni doar dacă şi efortul pacientului e pe măsură. El trebuie să fie foarte atent la tot ceea ce consumă, în special în prima lună.

Practic, îşi schimbă stilul de viaţă cu totul iar pentru asta e nevoie de ambiţie, perseverenţă, răbdare. Este şi motivul pentru care consilierea psihologică este inclusă în procesul preoperator.

Cristina Fedorovici, psiholog: Pentru o persoană care porneşte de la 110 kg - să spunem - şi care poate ajunge la jumătatea greutăţii sale, adică la 55 kg chiar şi în 8 luni, şocul este foarte puternic. Pentru că, practic, se înjumătăţeşte. În momentul în care slăbeşti atât de mult, în primă fază, în primul an şi jumătate - doi ani, este posibil să arăţi, cel puţin la faţă, un pic de mai prost decât arătai când erai obez. Pentru că slăbirea asta bruscă poate face să se lase muşchii, pielea, vei arăta un pic mai îmbptrânit, mai negricios, mai tras la faţă, în sensul prost al cuvântului.

Inainte de toate, pacientul are de-a face cu imaginea din oglindă. Mai ales dacă nu s-a ştiut vreodată altfel decât obez. Apoi, mai este vorba de reacţiile celor din jur.

Cristina, psiholog: Şi de multe ori, reacţiile celor apropiaţi sunt: ce ţi-ai făcut? Zici că eşti bolnav. Ai păţit ceva? Sigur eşti bine? Opreşte-te odată din slăbit. Partenerul de cuplu poate să reacţioneze destul de prost. Pe de o parte pt că, mai ales dacă s-a căsătorit cu o persoană obeză şi nu a cunoscut o slabă, evident că are o altă persoană lângă el. Pe de altă parte, poate interveni frica aceea că a slăbit şi nu o va mai plăcea pe ea acum.

În medie, între 180 şi 200 de pacienţi care vor să îşi opereze stomacul ajung pe masa unui chirurg, anual. Iar preţurile pentru o astfel de operaţie variază, în funcţie de spitalul la care alegeţi să vă operaţi, de experienţa medicului sau de investigaţiile necesare. Trebuie să ştiţi însă că vorbim de sume de câteva mii de euro: de la 3- la 20 de mii, mai exact.

Cristina, psiholog: Scopul acestei consilieri este să ne asigurăm că pacientul care urmează să se opereze are aşteptări realiste de la această operaţie şi de la pacursul lui, că înţelege şi îşi asumă această operaţie cu tot ce presupune acest parcurs, cu schimbările pe care va trebui să le facă.

În medie, între 180 şi 200 de pacienţi care vor să îşi opereze stomacul ajung pe masa unui chirurg, anual. Iar preţurile pentru o astfel de operaţie variază, în funcţie de spitalul la care alegeţi să vă operaţi, de experienţa medicului sau de investigaţiile necesare. Trebuie să ştiţi însă că vorbim de sume de câteva mii de euro.