Suntem la un pas de epidemie, dar decizia închiderii şcolilor rămâne doar a celor responsabili - inspectorate şi directori ai unităţilor de învăţământ. Ministrul Sănătăţii a anunţat, totuşi, că, potrivit raportărilor, numărul îmbolnăvirilor în şcoli şi grădiniţe e unul uriaş - aproape şase mii de cazuri în nicio săptămână. În timp ce autorităţile fac un nou apel către populaţie să respecte măsurile de prevenţie şi să nu-i scoată pe cei mici în colectivitate, dacă nu e cazul, vineri, părinţii şi-au mutat copiii în mall-uri. Alţii, i-au dus chiar şi la creşele pe care le-au găsit deschise. 

În ziua în care grădiniţele şi şcolile au stat închise, din pricina gripei, creşele au fost pline. 

Articolul continua dupa recomandari

Şi chiar dacă Ministerul Educaţiei a cerut tuturor scolilor si gradinitelor din tara să fie închise joi şi vineri, creşele nu au respectat acelaşi program. Pentru că cei mai mulţi părinţi au mers la muncă, vineri dimineaţă, i-au adus pe copii aici. Dar medicii ne avertizează şi ne spun clar că virusul se poate răspândi în orice tip de colectivitate

Creşele nu sunt în subordinea Ministrului Educaţiei, ci a autorităţilor locale. Aşa că ordinul de la Minister nu li s-a aplicat şi lor. Dar responsabilii se apără şi spun că au luat măsuri pentru copii.

FLEACĂ DĂNUŢ IOAN, director general al Asitenței Generale și Protecția Copilului Sector 1 București: La fiecare creşă mare avem medic pediatru primar sau specialist. Avem asistenţă medicală specializată, plus asistenţii medicali.

Chiar şi aşa, apelul e cât se poate de serios. Motivul închiderii grădiniţelor şi şcolilor, pentru o zi, a fost clar anunţat de Ministrul Sănătăţii. Într-o singură săptămână, numărul îmbolnăvirilor în unităţile de învăţământ a explodat. 

SORINA PINTEA, Ministrul Sănătăţii: Saptamana acasta, pana pe 23 ianuarie, numarul de cazuri de imbolnaviri la nivelul unitatilor scolare transmis Ministerului Sănătății de DSP-uri a fost de 5823. Aceste zile libere in numar de patru nu ar trebui sa insemne o schimbare. Nu mergem la scoala si mergem in alte locuri aglomerate!

Dar mulţi părinţi procedează exact pe dos, cu toate că ştiu la ce pericol îşi expun copiii. 

ADRIAN STREINU CERCEL, directorul Institutului Matei Balş Bucureşti: Trebuie sa fim rationali, pentru ca altfel blocam toate unitatile de primiri urgente cu niste persoane care doresc sa-si facă test de gripa. Eu am dat dispozitie la Balș sa nu se mai faca teste de gripa!

Aşa că bolnavii sunt nevoiţi să se întoarcă tot la medicul de familie. În timp ce, în Bucureşti, cele mai multe creşe au stat deschise, în Ploieşti, educatoarele au dezinfectat toate jucăriile şi pardoselile, au schimbat lenjeriile şi au sterilizat vesela.

Toate unităţile de învăţământ din ţară rămân atent monitorizate. Dacă, într-o sală de clasă, trei copii sunt diagnosticaţi cu gripă, trei zile la rând sau 20% din întreaga unitate şcolară absentează, atunci cursurile pot fi suspendate, la cererea directorului şcolii.