Premieră istorică în sistemul medical românesc! Statul a fost obligat în instanţă să despăgubească un pacient care a fost refuzat de patru mari spitale publice din ţară. Ca să nu moară, familia l-a dus la o clinică privată. Iar nota de plată, de 15 mii de euro, trebuie să o plătească acum Casa de Asigurări de Sănătate. Era un caz de urgenţă, care intra în datoria statului, au stabilit judecătorii.

Rada Ion a ajuns cu o ambulanţă la spitalul din Urziceni după ce i s-a făcut foarte rău de la o răceală. Era octombrie 2015. Femeia avea 75 de ani şi a fost diagnosticată cu edem pulmonar. O afecţiune gravă, cauzată de excesul de lichid în plămâni, şi care se dezvoltă extrem de repede. La câteva ore de la internare, pacienta a intrat în comă. Iar medicii au început demersurile pentru transferul ei la un spital mai dotat.

Articolul continua dupa recomandari

Didina Oprina Enache, fiica pacientei: La momentul respectiv, bănuia că s-ar putea să fie şi un atac vascular cerebral, deci nu numai partea de edem pulmonar

Mai întâi, au încercat să o mute la spitalul din Slobozia. Apoi, rând pe rând, la Floreasca, Bagdasar-Arseni şi spitalul Universitar din Capitală. Toate cele patru mari unităţi medicale de stat au refuzat însă transferul femeii.

Adrian Cuculis, avocat: Motivul pentru care a fost respinsă internarea e unul halucinant. Fie că nu există locuri, fie că nu există echipă medicală, fie că nu există instrumente care să o ajute pe pacienta care avea la vremea repectiva un edem pulmonar şi de acolo s-a declanşat tot acest lucru.

Familia a decis într-un final să o aducă la o clinică privată din Bucureşti. Altfel, femeia ar fi murit. Cinci săptămâni a stat internată la particular, dintre care trei la secţia de Terapie Intensivă, unde o singură zi de spitalizare costă 3.500 de lei.

Rada Ion, pacienta: M-au înviat! Mi-a zis: mamaie, cu credinţa pe care ai avut-o dumitale şi cu puterea lui Dumnezeu şi matale te-ai închinat mult la el şi te-ai rugat, ţi-a mai dat o viaţă de supravieţuit pe pământ, în rând cu lumea

Didina Oprina Enache, fiica pacientei: Tratamentul mamei a fost undeva în jur de 70 de mii de lei. Doar tratamentul, medicaţia şi invetigaţiile, fără plătit patul, cazare şi ăstea. Ăstea s-au ridicat la costuri mult mai mari, la care a trebuit să facem credit să putem să plătim.

Casa de Sănătate a decontat doar o mie de lei. Iar familia a decis să dea insitituţia în judecată. Unde magistraţii au luat o decizie istorică. Au obligat statul să înapoieze pacientei toţi banii cheltuiţi pe tratamentul la privat. Adică,15 mii de euro. Motivul - medicina de urgenţă trebuie să fie gratuită. Decizia instanţei nu este definitivă, dar e un precedent de care se pot bucura şi alţi pacienţi.