În goana după o alimentaţie sănătoasă, carnea de iepure este din ce în ce mai căutată. Are un nivel scăzut de colesterol, puţine calorii şi este foarte gustoasă, spun chiar nutriţioniştii. În ţară însă crescătoriile sunt puţine şi fac cu greu faţă cererilor de peste tot. Au înţeles asta şi nişte fermieri din Mureş, care au construit de la zero o afacere de succes.

În familia Orban din localitatea Reghin, pasiunea pentru creşterea iepurilor s-a moştenit din tată în fiu, iar acum cinci ani a devenit o afacere în toată regula.

Articolul continua dupa recomandari

Oamenii au făcut un credit şi au cumpărat trei rase care nu doar că se cresc uşor, dar aduc şi profit. Una este doar pentru expoziţii, iar celelalte două sunt destinate consumului.

Marius Orban: Această pasiune, din fericire, a devenit şi un fel de afacere. În sensul că se întreţin singuri, cum ar veni. A devenit un fel de business pentru că începe să ne cunoască lumea, dacă dai la om un iepure bun, te ţine minte şi te recomandă şi la prieteni.

După multă muncă, fermierii au reuşit să amortizeze banii împrumutaţi. Acum pot spune că sunt pe plus, dar toţi bani sunt reinvestiţi. tot în animale. În prezent, au 150 de iepuri.

Marius Orban: Am investit ceva în ei pentru a le crea condiţiile optime.

Janos Orban: Primăvara când e cald şi vara ţinem afară iepurii. Dacă este foarte cald, peste 35 de grade, atunci îi mutăm înăuntru unde avem şi aer condiţionat, iar toamna şi iarna îi aducem pe toţi înăuntru şi avem încălzire centrală, avem calorifere, pe lemne.

Cei mai mulţi clienţi consumă carnea de iepure mai mult la recomandarea medicilor, spun crescătorii. Este fragedă, se digeră uşor şi are mai puţin colesterol chiar şi decât carnea de curcan. În ultimul timp, abia dacă fac faţă comenzilor care vin din toată ţara.

Carnea de iepure se vinde cu 28 de lei kilogramul.