Tone de carne adusă ilegal din Ungaria, dintr-o zonă cu pestă porcină africană, au ajuns în depozitele şi în magazinele din România. Descoperirea făcută nu de autorităţi, ci de un consumator, arată încă o dată că nu ştim ce mâncăm, iar responsabilii ne pun cu nepăsare în pericol. Când a cerut explicaţii de la şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare din Bucureşti, reporterul Observator a primit un răspuns halucinant: a fost numit tupeist. Iar  scandalul a continuat la instituţia obligată să prevină astfel de pericole. 

Alarma s-a dat aseară, vineri, când am aflat că în mai multe depozite şi magazine din Bucureşti şi Timiş s-au descoperit cantităţi uriaşe de carne de porc, adusă din zone cu pestă, din Ungaria. Imediat, am cerut explicaţii de la instituţia obligată să-i protejeze pe români.

Articolul continua dupa recomandari

Ce ar fi trebuit să facă cei de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti în acest caz? Ei bine, un medic veterinar ar fi trebuit să certifice carnea, că este bună pentru consum, înainte ca ea să ajungă în magazine. Atunci când au fost cerute mai multe explicaţii: ce cantităţi au ajuns şi despre ce carne este vorba, directorul DSV Bucureşti a transmis reporterilor Observator că sunt tupeişti.

De dimineaţă, directorul a avut aceeaşi reacţie revoltătoare.

Reporter: Pe mine m-aţi făcut tupeistă! Şi voiam să vă întreb de ce m-aţi făcut tupeistă. Vreau să vorbesc cu dumneavoastră, să-mi spuneţi de ce m-aţi făcut tupeistă 

Directorul DSV Bucureşti: Pe cine aţi sunat aseară?

Reporter: Pe dumneavoastră, domnule Zvorişteanu!

Directorul DSV Bucureşti: Numărul acela nu-mi aparţine!

Reporter: Nu e numărul dumneavoastră? Vă dau acum un apel.

Directorul DSV Bucureşti recunoaşte că, în afara programului, nu mai răspunde de siguranţa populaţiei.

1.868 de kilograme de carne neconformă au fost găsite în Timiş, şi 239 în Bucureşti. Autorităţile nu dezvăluie nici numele distribuitorilor, nici pe cel al magazinelor, şi nici nu ştiu dacă marfa ilegală a ajuns şi-n alte locuri.

Potrivit unor surse, carnea a fost pusă la vânzare într-un magazin cu produse tradiţionale ungureşti,după ce a fost adusă dintr-o zonă cu restricţii din Ungaria. Produsele erau reetichetate şi apoi puse pe raft. 

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc: Acea carne nu ar fi trebuit să ajungă la noi sub nicio formă, pentru că are un circuit de consum aparte. Ea trebuia, conform legii, să fie comercializată strict în zona respectivă din Ungaria.

Mai exact, carnea avea o ştampilă hexagonală, ceea ce înseamnă că a fost transportată ilegal din Ungaria, fiind destinată doar consumului intern. Doar produsele care au o ştampilă ovală pot fi şi exportate, potrivit legii. 

Purtător de cuvânt ANSVA: Să presupunem că această carne ar fi infectată cu virusul pestei porcine africane, trebuie să spunem că acest virus nu afectează populaţia, deci şi dacă a fost consumată, nu prezintă niciun risc.

Riscul nu este de îmbolnăvire, ci de răspândire a virusului, care a provoacat deja pagube economice uriaşe la noi în ţară.

Dan Lescai, medic veterinar: Problema este că, dacă această carne este contaminată, cu siguranţă intrarea ei în consum va duce la crearea de noi focare acolo unde ea ajunge şi este consumată.

Dana Tănase, director executiv ARC: Sigur că, pentru noi producătorii şi procesatorii de carne din România, este un şoc, în condiţiile în care carnea de porc în România este sub restricţii, în condiţiile în care fermierii ajung în pragul falimentului, în condiţiile în care exportul de carne românească au scăzut în primele 10 luni ale anului cu peste 70%.

Inspectorii ANSVSA fac acum controale în toată ţara pentru a vedea dacă mai sunt şi alte magazine în care a ajuns carnea neconformă.