Peste o mie de români mor anual, ucişi de tuberculoză. Suntem campioni la numărul de îmbolnăviri de TBC, dar ţara noastră face totuşi un mic pas spre sănătate, odată cu lansarea primului program de screening activ al tuberculozei. O unitate mobilă complet dotată cu echipament imagistic şi de diagnostic va ajunge în toate oraşele mari din ţară, dar şi în zonele sărace.

În caravana medicalã, vor intra rând pe rând 20 de mii de persoane din categoriile de risc. 

Articolul continua dupa recomandari

Persoane fără adăpost, care trăiesc în condiţii improprii, fără norme minime de igienă, utilizatori de droguri, populaţie rromă şi persoane private de libertate - Beatrice Mahler-Boca, manager Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta"

Caravana se va opri în oraşe mari precum Timişoara, Cluj, Oradea, Braşov, dar şi în zonele rurale şi în cele de munte, mai greu accesibile.

Tuberculoza loveşte la întâmplare şi nu ţine cont de vârstă sau de mediile sociale. În ţara noastră, 12.000 de persoane se îmbolnăvesc anual. Din păcate, în România, această boală stigmatizează bolnavii diagnosticați.

Stigmatizând aceşti pacienţi nici nu am modernizat infrastructura. Spitalele de pneumoftiziologie în mare parte sunt ca nişte hrube, îmi pare rău să o spun - Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii

Sunt şi veşti bune. Legea tuberculozei aşteaptă promulgarea. Printre prevederi, există şi plata pe toată perioada concediului medical şi acordarea unei norme de hrană pentru bolnavi, pentru a putea lupta cu această maladie transmisibilă. În 2018, bugetul programului naţional pentru tuberculoză s-a dublat. A ajuns la 41 de milioane de lei. În acest ritm, România poate spera că va atinge obiectivele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Valoarea proiectului, implementat de către o echipă de specialişti ai Institutului Marius Nasta, este de aproape 1 milion de euro.