Cancerul ovarian rămâne una dintre maladiile pe care mii de femei din România se luptă să o învingă. Din păcate, multe dintre ele descoperă prea târziu boala. Deşi nu dă simptome decât în fază avansată, medicii spun că boala poate fi depistată foarte uşor, printr-un simplu control. Astfel, şansele de vindecare ar creşte considerabil.

Pop Mirela: Orice durere, orice simptom trebuie să-l luăm în aşa fel încât: va trece, pot să trec peste, că nu e aşa grav, pozitivitatea face totul. 

Articolul continua dupa recomandari

Asta îşi spune de cinci ani Mirela Pop. Că orice boală poate fi vindecată dacă crezi în tine şi în Dumnezeu. Are 45 de ani, iar acasă o aşteaptă doi copii şi un soţ, căruia i-a fost cel mai greu să-i dea vestea.

Pop Mirela: El spunea mai mult ca mine - nu se poate! - nu se poate să fie aşa ceva, de unde? de ce şi atunci în timp am realizat că trebuie să le primim, să fie cineva mai puternic decât celălalt.

În aceeaşi situaţie este şi Maria Roman. Imediat după sărbători, în decembrie 2017, au apărut primele semne ale cancerului ovarian.

Roman Maria: Am avut şi perioade care au fost grele, efectele chimio terapiei au fost grele, dar în toată perioada aceasta au văzut mâna lui Dumnezeu peste mine. Eu sunt întoarsă la Domnul, m-am pocăit.

De Ziua Mondială a Cancerului Ovarian, la Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca a fost organizată o conferinţă dedicată femeilor care suferă de această boală. Pacientele au participat la ateliere de pictură sau machiaj, pentru a uita pentru o clipă de lupta grea prin care trec.

Bahnean Aurica: Îmi e greu şi-n ziua de azi, că eu dacă la 17 ani m-am angajat, copii, casă, navetă, tot, nu am fost să stau, şi nici acum, acum fac chimioterapie acasă, cu florile.

Cezar Irimia, presedinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România: Numai împreună putem să facem acest lucru, să informăm la timp doamnele noastre, pentru a le avea mult timp lângă noi, despre riscul de a se îmbolnăvii cu această formă de cancer.

Statisticile arată că în România, doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian reuşesc să învingă boala 100%.