România are unităţi medicale dotate la standarde europene. Una dintre ele este Spitalul Judeţean din Târgu Mureş. Peste 200 de pacienţi, în fiecare zi, se prezintă în Camera de primiri urgenţe, dar medici sunt puţini. Unii dintre ei ...fac de toate și stau cu zecile de ore în ture legate. Gardă, maşină şi elicopter. Numai în UPU lipsesc 14 medici primari. La concursuri, de multe ori, nu se prezintă nimeni. Iar viaţa de „urgentist", cum îşi spun ei, este dintre cele mai agitate. Uneori, plină de pericole şi situaţii limită. 

Este două noaptea. Apelul la 112 anunţă o tâlhărie. Un bărbat a fost bătut şi lăsat în mijlocul drumului. 

Articolul continua dupa recomandari

"Nu suntem suficienți medici"

Asistentul medical îl convinge pe bărbat să urce în ambulanţă. Îl consultă de faţă cu poliţiştii. Trebuie să meargă la spital. Când pacientul ajunge în grija medicilor de la UPU, misiunea lui Hunor se încheie. În câteva minute, cu siguranţă urmează alta. 

(HUNOR KACSO, asistent la Serviciul de Salvare Mureș): Tot mai frecvent şi cu scandaluri, cu bătăi, din păcate... suntem şi noi agresaţi câteodată. Şi poliţiştii...

(Reporter): Te-ai gândit vreodată să pleci? Din ţara asta.

(Hunor Kacso): Aş avea oportunitate, dar nu. Sincer, nu. Îmi place!

În aceeaşi situaţie este şi şeful lui. Ioan Ivanici lucrează în sistemul medical din România de 30 de ani. 

(Reporter): Sunteţi suficienţi salvatori?

(IOAN IVANICI, medic primar de urgență): Nu. Nu... În România, frecvenţa îmbolnăvirilor acute este mare. Cred că nu suntem suficienţi. Cred că în ultimii ani, am impresia că am cam stagnat, în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului.

Posturi libere, dar nu sunt candidați

Dispeceratul anunţă un stop cardiorespirator. Într-un astfel de caz, totul este contra cronometru. 

În gardă, pacientul este primit de Vlad Nekula. Într-un spital cu zeci de urgenţe pe noapte, este singurul medic pe gardă. 

VLAD RADU NEKULA, medic primar: Nu ne plictisim niciodată!

Viaţa lui se împarte între gardă, ambulanţă... şi elicopter. Cu greu şi-a făcut timp să ne povestească despre el. Un om, până lal urmă, care trebuie să decidă singur pentru mult prea mulţi pacienţi. 

(Vlad Nekula): Sunt 14 posturi libere, scoase la consurs... mă rog, nu toate 14...

(Reporter): La care nu se înscrie nimeni?

(Vlad Nekula): Nu, nu vin. Nu vin tineri specialişti. 

SORINA PINTEA, Ministrul Sănătății: Şi acum există Spitale care au aparatură medicală, au salarii şi totuşi nu au medici. Înseamnă că mai este nevoie de ceva. Este nevoie de respectul pe care să-l purtăm acestei meserii. Rolul nostru e de a le reda încrederea.

RAED ARAFAT, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Mureşul este o situaţie fericită. Sunt alte locuri în care întârzie, nu scot posturile la concurs şi medicii sunt foarte puţini. Acum simţim nevoia unor evoluţii în unităţile de primiri urgenţe.

"Poate că nu am avut curaj"

Peste două mii cinci sute de medici ne pleacă în fiecare an. Iar cei care rămân se luptă, în fiecare zi, cu sistemul. Şi, la un moment dat, poate cu un regret... 

VLAD RADU NEKULA, medic primar:  Poate că sunt mai conservator sau poate că nu am avut curaj... Poate că, la un moment dat, voi regreta decizia de a rămâne prin prisma copiilor. Poate că altundeva ar fi avut alt sistem de educaţie, alte posibilităţi pe mai departe.

Sănătate, România! Episodul 4

Suntem la mâna pasiunii salvatorilor noştri şi nu a performanţei sistemului medical. În lipsa investiţiilor făcute de cei cu putere de decizie, unii caută ajutor în străinătate. Este cazul Spitalului Judeţean din Braşov. Unde, de doi ani de zile, se demolează, pe rând, pavilioanele. Din banii Băncii Mondiale, nu din fondurile alocate de Guvern pentru renovări. 

Joi, la Observator, în cadrul campaniei noastre, vedeţi cum se descurcă o mână de medici şi asistenţi, într-un Spital care, în doi ani, ar trebui să fie unul dintre cele mai performante unităţi de primiri urgenţe din Europa. Până atunci... Sănătate, România!