Sunt opt ani de când nu mai avem 67 de unităţi medicale în ţară. Guvernul a decis să le închidă. Mii de oameni au rămas, de atunci, izolaţi la zeci de kilometri de orice formă de salvare. Frânturi de centre de primiri urgenţe au rămas doar în locurile în care cadrele medicale aproape că s-au legat cu lanţul de jurământul făcut pentru oameni. Unul dintre ele este în Sărmaşu. O localitate la granţia a trei judeţe. În micul spital sunt câteva paturi, aparatură veche de câteva zeci de ani şi o mână de oameni care se dedică zi şi noapte urgenţelor, într-un loc în care vieţile sunt salvate... cu mâinile goale.

Sărmaşu e o localitate cu şapte mii de suflete din judeţul Mureş. După ce în 2011 au fost închise mai multe spitale din zonă, Sărmaşu a reuşit să rămână punctul de salvare pentru aproape 40 de mii de oameni care locuiesc la graniţa judeţelor Mureş, Bistriţa şi Cluj.

Articolul continua dupa recomandari

Un medic în loc de cinci

În vârful dealului găsim un indicator: Centru de Primiri Urgenţe. 

(MARIUS CHERTEŞ, medic primar de urgență): Este, de fapt, o moştenire de la spitalul care nu mai există.

(Reporter): Câţi medici ar trebui să fiţi aici?

(Marius Cherteș): Conform schemei de personal, cinci medici. Nu am fost niciodată mai mult de doi. Au fost şi momente în care am fost singur. 

(Reporter): Dumneavoastră ați fost singur un an de zile...

(Marius Cherteș): Am fost singur. 

Medicul Marius Cherteș vine la spitalVezi 8 imagini în Galerie

"E a doua mea casă"

Singur este şi acum. Colegul lui e în concediu de odihnă. Aşa că, şapte zile, Marius Cherteş vede pacient după pacient, fără pauză. Este medic primar şi are o experienţă de 30 de ani. Îşi face meseria în condiţii grele, dar nu s-a gândit niciodată să renunţe. 

(Marius Cherteș): Eu cred că este important să fii acolo unde oamenii au nevoie de tine.

(Reporter): Dacă nu aţi fi aici?

(Marius Cherteș): Nu ştiu, eu nu mă văd decât aici. Este casa mea. E a doua mea casă. Îmi petrec jumătate din existenţă aici.

Medicul Marius Cherteș iese din cabinetul său din spitalVezi 8 imagini în Galerie

"Lunea nu avem ambulanță"

Micul spital are o singură ambulanţă. Veche şi ruginită de la atâtea curse contra cronometru.  

RAED ARAFAT, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Anul trecut, în decembrie, au intrat 400 de ambulanţe de tip B şi C, anul acesta să mai intre în jur la 700 şi ceva, 800 de ambulanţe, de tip B, C şi A. Să nu lăsăm ambulanţele să îmbătrânească cum a ajuns situaţia să ajungem cu ambulanţe la un milion de kilometri, la zece ani vechime, care nu reprezentau siguranţă, multe din ele circulă.

(Reporter): Câţi ani are ambulanţa dumneavoastră?

(Marius Cherteș): Chiar, sincer, nu vă pot spune, dar, din câte ştiu, se defectează de două ori pe lună, cel puţin, Lunea este în revizie. Ştim că lunea nu avem ambulanţă. 

Ambulanța din Sărmașu la o intervențieVezi 8 imagini în Galerie

Se dă alarma. O femeie are nevoie de ajutorul medicilor. Noroc că nu e o zi de luni. Aşa că bătrâna ambulanţă duce echipajul la caz. 

"Am momente în care sunt epuizat"

În maşină sunt doar doi oameni. Şoferul şi asistenta medicală. Pacienta trebuie adusă la targă cu ajutorul familiei într-o pătură. O situaţie obişnuită pentru medicii din Sărmaşu. Personalul medical aşteaptă să preia cazul. Femeia este pusă pe unul dintre cele două paturi şi tratată cu grijă de medic şi asistente.

MARIUS CHERTEŞ, medic primar de urgență: Suntem, uneori, depăşiţi de situaţie, ca resurse. Provocarea este foarte mare. Nu există medici specialişti la care poţi să apelezi să ceri o opinie. Şi, de multe ori, trebuie să iei decizii rapid şi deciziile să fie cele bune.

În această situaţie sunt cele mai multe dintre Centrele de Primiri Urgenţe din ţară. Cu un stetoscop şi un aparat de radiologie e greu să salvezi vieţi care depind de tine. Iar asta îi alungă pe mulţi dintre medici. 

RAED ARAFAT, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Lipsa de personal este o problemă cronică. Ploieştiul are doar opt medici de urgenţă, Călăraşiul are doi. La acest număr de medici nu ai cum să faci un UPU să funcţioneze.

Raed Arafat într-un interviu pentru ObservatorVezi 8 imagini în Galerie

SORINA PINTEA, Ministrul Sănătății: Am mărit salariile. Următoarea etapă este dotarea cu aparatură medicală. Dezvoltăm noi programe de sănătate, deja avem trei programe în plus.

Urmează… Până atunci, viaţa fiecărui pacient e o luptă în care medicul nu depune niciodată armele. Şi aşa puţine...

MARIUS CHERTEŞ, medic primar de urgență: Am momente în care sunt epuizat, obosit, dar am puterea să mă regenerez. Eu cred că fiecare om îşi are rolul şi destinul lui şi al meu este aici.

Marius Cherteș la camera de gardă din Spitalul din SărmașuVezi 8 imagini în Galerie

Campania Sănătate, România! Episodul 3

Centrul de Primiri Urgenţe din Sărmaşu aparţie de Spitalul de Urgenţă din Târgu Mureş. Am ajuns şi aici. Zeci de ambulanţe, elicopter, zeci de medici şi sute de pacienţi în fiecare zi. Este una dintre cele mai mari Unităţi Medicale din ţară. Cu o problemă la fel de mare... Deși sunt posturi libere scoase la concurs, nu se înscrie nimeni.

"Nu vin tineri specialişti", spune un medic.

E un paradox pe care îl explicăm miercuri, într-un nou episod al Seriei Observator: Sănătate, România!