Între cei care rămân în România şi cei care pleacă din ţară, sunt şi medici care şi-au împărţit inima în două. Fac naveta ca să salveze vieţi şi în ţara noastră, şi peste graniţe, de unde se întorc de fiecare dată cu tehnologie şi inspiraţie. Cardiologul Gheorghe Cerin a decis, în urmă cu 25 de ani, să vindece şi inimile românilor, dar şi pe ale italienilor. Acum, face echipă cu un doctor la fel de celebru.

Operaţia pe cord este una dintre cele mai complicate intervenţii chirurgicale.

Articolul continua dupa recomandari

De 32 de ani cardiolog

Statistic, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a deceselor în România. La fiecare 30 de minute un român face infarct. Iar unul din 10 pacienți… moare.

Prof. Dr. GHEORGHE CERIN, cardiolog: Şi noi trebuie să fim nişte judecători când lucrăm pentru chirurgia cardiacă în care spunem: dânsul merge în sală, dânsul nu merge în sală. Sau nu mai poate să meargă în sală. Sunt decizii grele, ştiţi?

Doctor Gheorghe Cerin este medic cardiolog de 32 de ani. 32 de ani în care a ținut cum a putut mai bine balanța dintre viață și moarte. De pacienţi nu se ocupă doar în sala de operaţii. Le urmăreşte evoluţia pentru tot restul vieţii.

Doamna Maria este la a treia intervenţie pe cord. În astfel de situaţii, chiar fără complicaţii, riscul de deces este de 60%. Nu e ușor nici pentru medic, nici pentru pacient. Totul e să vezi partea plină a procentelor.

”M-am ridicat şi-am umblat, singură. Şi după ce mi-a scos tubul, binenţeles că eu de atunci m-am plimbat. Deci nesperat de bine. Nu am crezut”, spune Maria.

Medicul Gheorghe Cerin și pacienta MariaVezi 7 imagini în Galerie

”Sufletul tău rămâne aici”

Gheorghe Cerin a decis, în urmă cu 25 de ani, să facă mai mult pentru pacienţii lui. Un ”mai mult” pe care s-a dus să-l învețe în Italia și pe care l-a adus apoi acasă.

(Prof. Dr. GHEORGHE CERIN, cardiolog): Nu e nicio diferenţă dintre nivelul de pregătire al echipei din Italia şi al echipei de aici.

(Reporter): De ce nu v-aţi desprins de tot?

(Gheorghe Cerin): Ei, nu se poate să te desprinzi. Rădăcinile noastre. vedeţi, noi suntem fiinţe cu emoţiile noastre, cu rădăcinilie emoţionale. N-ai cum să le ştergi. Dacă ești român, sufletul tău rămâne aici!

Medicul Gheorghe Cerin într-un interviu pentru ObservatorVezi 7 imagini în Galerie

Așa că face naveta de două-trei ori în fiecare lună între România și Italia.

Clinica italiană cu mulți români

Clinica San Gaudenzio din Novara. Un oraş mic, la 40 de kilometri de Milano. De cum intri pe uşa Spitalului, simţi că totul este. așa cum ar trebui să fie. Sunt 300 de cadre medicale aici, o mare parte români.

(Reporter): Câţi medici şi asistenţi români aveţi în sală?

(GIAN LUCA MARTINELLI, chirurg cardiovascular): Mai uşor ar fi să mă întrebaţi ”câţi sunt italieni?” Avem acest noroc de a avea această legătură bună între profesioniştii italieni şi profesioniştii români.

Chirurg cardiovascular italianVezi 7 imagini în Galerie

Urmează o operaţie complicată. Schimbarea unei valve mitrale. Medicul Gheorghe Cerin pune la punct ultimele detalii cu şeful secţiei de cardiologie, Marco Diena. Surprinzător, vorbesc aceeaşi limbă, în felul lor.

”Bucuroși că avem medici români”

Marco Diena este un medic cunoscut în România. De zece ani operează, periodic, în Timişoara, Bucureşti sau Cluj.

MARCO DIENA, șeful Secției de Cardiologie din San Gaudenzio Novara: Colaborarea cu Academia Română din Bucureşti a fost foarte bună. Acum suntem bucuroşi. Bucuroși că avem colaboratori medici români şi asistenţi români.

Marco Diena și medicul român Gheorghe CerinVezi 7 imagini în Galerie

Pe holurile clinicii este permanent forfotă. Sălile de aşteptare sunt pline. De oameni și de speranțe. Iar cu medici buni și aparatură performantă, aici speranțele devin certitudini. Asta vrea și România. Cu pași mici și oameni ca Gheorghe Cerin sau Marco Diena, poate avem o șansă. Și, dacă tot mai mulți nu mai cred asta, alții visează pentru noi.

”Cred că este o ţară care, în următorii ani, se va integra printre ţările europene cu evoluţii mari. Ar putea fi atunci chiar o punte de rechemare a medicilor români”, spune un medic italian.

”Chiar suntem dezrădăcinați un pic”

Pe Gheorghe Cerin îl cheamă acasă o intervenţie complicată. În Clinica San Gaudenzio din Novara rămân, însă, toţi ceilalţi români. Plecaţi de zeci de ani din ţară. Goniţi, într-un fel sau altul, de un sistem dezintegrat. Unii s-ar întoarce. Alţii nici nu se mai gândesc la asta.

”Chiar suntem dezrădăcinaţi un pic”, spune o asistentă româncă.

(Reporter): Simţi lipsa României?

(Asistentă medicală): Nu! Personal, nu!

Logo al Clinicii San Gaudenzio din NovaraVezi 7 imagini în Galerie

Sănătate, România! Episodul 6

Sâmbătă, la Observator, în cadrul campaniei Sănătate, România!, vedeţi cât de mare a fost şi este neputinţa României de a-şi ţine medicii acasă. Poate cea mai grea boală a sistemului nostru de sănătate. Rămânem în Italia, acolo unde au rămas şi mii de medici români. Sănătate, România!