Hormonul irisin, pe care corpul îl eliberează în cantităţi mai mari în timpul exerciţiilor fizice, ar putea preveni pierderea memoriei legată de boala Alzheimer, dezvăluie un nou studiu al unor cercetători de peste ocean.

Atunci când corpul face efort, ţesutul muscular eliberează hormonul irisin, care intră în circulaţia organismului şi este capabil să amelioreze capacitatea cognitivă, au descoperit experţii de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro (Brazilia) şi Universitatea din Columbia (SUA), prin experimente realizate pe şoareci afectaţi de această maladie.

Articolul continua dupa recomandari

Ottavio Arancio, Sergio Ferreira şi Fernanda de Felice sunt autorii studiului care a demonstrat că o creştere a secreţiei hormonului irisin a redus deficitul de memorie şi de învăţare la şoarecii cu Alzheimer.

Cercetătorii au observat că atunci când se bloca apariţia acestei substanţe în creierul şoarecilor bolnavi se pierdeau efectele cognitive benefice rezultate de pe urma efortului fizic.

Deşi se ştie că exerciţiile fizice ameliorează capacităţile cognitive şi întârzie apariţia tulburărilor neurodegenerative, cercetătorii spun că e nevoie de studii adiţionale pentru a înţelege mai bine modul în care hormonul irisin interacţionează cu creierul.

Totodată, este nevoie de mai multe cunoştinţe pentru a evalua dacă proteina are acelaşi efect benefic şi asupra oamenilor.