Avem bani siguri, dar murdari. Leii româneşti transmit cele mai rezistente bacterii. Este rezultatul unui studiu realizat de doi cercetători străini premiaţi la gala IG Nobel, varianta trăznită a celebrelor premii Nobel. Specialiştii spun că materialul din care sunt făcuţi banii noştri îi face greu de replicat, dar şi magnet pentru bacterii extrem de periculoase.

Nu sunt leii cea mai puternică monedă. În mod sigur, însă, găzduiesc cele mai puternice bacterii.

Articolul continua dupa recomandari

Raportul care face legătură între bani şi microbi a fost premiat la gala IG Nobel şi arată clar că leii româneşti sunt campionii patogenilor rezistenţi.

Andreas Voss, cercetător: Când aţi stat într-o ţară străină, aţi avut sentimentul că banii care vă trec prin mână, vi se lipesc de degete şi sunt cam murdari? Întrebarea este: este contaminată cu vreo bacterie care îţi pune sănătatea în pericol?

Iar rezultatul a fost că.da, banii sunt murdari. La propriu.

Andreas Voss, cercetător: Noi am analizat acest lucru şi rezultatul este că bancnotele lipicioase sau murdare nu trebuie să fie contaminate. De fapt, leul românesc şi dolarul sunt printre cele mai periculoase.

În cazul leilor, vinovatul principal ar fi materialul din care sunt făcuţi: polimerul. Acesta îi face rezistenţi, greu de falsificat, dar şi magnet pentru bacterii. Iar patogenii construiesc pe banii noştri adevărate colonii. În timp ce dolarii găzduiesc câte o familie de bacterii, pe leii româneşti trăiesc bine generaţii întregi de e-coli şi stafilococi aurii.

Alături de lei şi dolari, au fost analizaţi şi euro, dolarii canadieni, dirhamii marocani şi rupiile indiene..Parcă, dintr-odată, cardul devine o variantă mult mai sănătoasă de plată.

Nobel IG este varianta amuzantă a premiilor Nobel şi se acordă celor mai nonconformiste descoperiri ştiinţifice.