Brânză cu bălegar! Asta cumpără românii când vor lactate proaspete de capră sau de oaie în timpul iernii. Este avertismentul incredibil al patronatelor din industrie, care susţin că unii producători apelează la acest truc murdar pentru a obţine un gust înşelător. Deşi oile nu sunt mulse în această perioadă, pieţele sunt încă pline de etichete false.

DORIN COJOCARU, preşedintele Asociaţia Patronale din Industria Laptelui: Sunt unii mici producători sau centre de colectare lapte care aruncau aşa câte o cacarează de oaie in lapte ca sa-i dea un miros de oaie, cu ghilimele de rigoare.

Articolul continua dupa recomandari

Ar fi afacerea murdară prin care unii producători obţin profit chiar şi în sezonul rece. Cum oile nu pot fi mulse până la primăvară, cei care susţin că vând telemea proaspătă mint, spun autorităţile.

DORIN COJOCARU, preşedintele Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui: Am vazut telemea proaspată de oaie aici la Drumul Taberei cea ce m-a făcut să cred că doar a trecut oaia pe lângă laptele ăla. Era de fapt laptele de vaca cu putin miros de oaie.

Oile ar putea da lapte în această perioadă, doar dacă ar fi stimulate hormonal sau li s-ar creea condiţii climatice artificiale, iar ciobanii români nu fac astfel de investiţii. Un semnal de alarma pe care Observator l-a tras încă de săptămâna trecută.

ADRIAN TUDOR, proprietar fermă: Oile se pot mulge de la paşte până în septembrie. În perioada aceasta produse proaspete de oaie nu se găsesc.

Se găseşte, în schimb, din belşug în pieţe brânză proaspătă din lapte de vacă.

România ocupă locul 4 în UE la efectivele de ovine şi caprine, potrivit datelor oficiale, cu un total de 11,8 milioane de capete în 2018.