Potrivit datelor furnizate de Institutului Naţional de Sănătate Publică, virusul s-a extins dincolo de estimările oficiale. 43 de oameni şi-au pierdut viaţa şi aproape 120 de mii au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii grave. În timp ce spitalele sunt supraaglomerate, farmaciile nu mai fac faţă cererilor pentru medicamente antivirale şi măşti de protecţie.

În farmaciile din Constanţa cu greu se mai găseşte o mască de protecţie. Speriaţi de virusul gripal care a ucis şi doi constănţeni, oamenii au căutat în farmacii antiviralele recomandate de medici.

Articolul continua dupa recomandari

Sorina Pintea, Ministerul Educaţiei: Săptămâna viitoare va fi o săptămână decisivă, în sensul că dacă pentru a treia săptămână consecutiv, numărul cazurilor diagnosticate va depăşi numărul cazurilor estimate, atunci vom declara epidemie de gripă.

Specialiştii în boli infecţioase susţin că, în acest sezon, virusul gripal e mult mai periculos. Şi-a modificat structura şi generează infecţii severe. Cei mai vulnerabili sunt copii, bătrânii dar şi cei care suferă deja de alte boli cronice. Medicii avertizeată că vaccinarea antigripală rămâne principala metodă de prevenţie.