Nu există festin culinar de Paşte fără ouă roşii şi nici fără un pahar de vin! Dacă la unele feluri se potriveşte doar cel alb sec, la altele, vinul rose - perfect pentru femei. Însă, în inima Ardealului, cel mai căutat vin de casă este cel alb. Iar clienţii s-au aprovizionat, chiar în Vinerea Mare, direct din crama producătorilor.

Producătorii le vin în ajutor cu oferte variate, dar cel mai important de calitate. Vorbim despre vinurile de casă ţinute în butoaie de stejar. În crama domnului Negrea, găsim vinuri albe şi rose din mai multe soiuri.

Articolul continua dupa recomandari

În Transilvania cel mai căutat este vinul alb.

Ovidiu Negrea, producător: Sunt nişte vinuri echilibrate, cu aciditate uşor crescută şi cu un grad destul de mare de alcool, sunt vinuri care vin să echilibreze aromele de la mâncarurile tradizionale zonei noastre.

Cumpărător: Ca pensionarii, aşa cu două sticle de vin în limita bugetului, e ok. Un vin rose bun pentru friptura de miel, un gust sec foarte bun, iar în partea asta o fetească un demisec pentru mine!

Vinul de casă este şi băutura care binecuvântează şi pâinea pentru Paşti, spun preoţii.

Negrea Dumitru, preot: S-a luat obiceiul ca peste pâinea sfinţită binecuvântată să se toarne un vin de preferinţă, de culoare albă

Nici din crama domnului Gligor, clienţii nu pleacă cu mâna goală. Mai ales că din când în când, în timpul unei degustări recită şi versuri.

Anghel Gligor, producător: Se spune că băutura Domnului e meserie grea, nu oricine ştie cum şi cât să bea!

Treaba cere graţie, măsură, cum apuci paharul, cum îl duci la gură. Un litru de vin direct de la producători costă între 7 şi 10 lei.