Aplicaţiile mobile de sănătate devin tot mai utile şi pentru pacienţii cu afecţiuni cronice. Cu un singur click îşi pot monitoriza starea de sănătate dar şi tratamentul.

La Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara o echipă de medici şi specialişti IT a dezvoltat o aplicaţie pentru bolnavii cu afecţiuni pulmonare.

Articolul continua dupa recomandari

Odată instalată pe telefon, aceasta îl responsabilizează pe pacient şi îi facilitează legătura cu doctorul pe toată perioada tratamentului.

Prin intermediul aplicaţiei, cei care suferă de afecţiuni pulmonare pot să-şi dozeze medicaţia, să vadă cum se folosesc corect inhalatoarele şi pot efectua exerciţiile respiratorii indicate.

Domnul Traian a venit tocmai din Caraş-Severin, are 68 de ani şi îl incântă faptul că pe smartphoneul lui îşi poate instala un astfel de "ajutor".

Mariţescu Traian: Tehnologia e benefică pentru noi ca bolnavi poţi să o accesezi mai rapid, până ajungi la doctor. Te mai documentezi de acolo.

Deși acasă se va folosi de aplicație pentru a-și face exercițiile respiratorii, o data la 3 luni vine 10 zile la tratament la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Cristian Oancea, medic primar: Trendul către viitor vor fi din ce în ce mai multe aplicaţii de inteligenţă artificală, aplicaţii medicală care să îşi ajute pacientul să îşi monitorizeze mai bine boala.

Cu menţiunea că actul medical sau relaţia medic-pacient să nu fie neglijată. Pe lângă medicamentaţia atât de necesară într-o afecţiune e nevoie şi de exerciţii respiratorii care trebuie învăţate de la medici.

Crişan Alexandru, kinetoterapeut: Exerciţiile cuprind parte de tehnică respiratorie, cum să se relaxeze ei, cum să respire corect, exerciţii diafragmatice. Sunt lucruri simple ca ei să le facă de acasă!

La un an decând a apărut pe piaţă, aplicaţia care este unică în ţara noastră numără deja o mie de abonați.