Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi secretarul de stat din MAI Raed Arafat au făcut apel la managerii spitalelor pentru o reacţie rapidă în cazul transferului interclinic al pacienţilor critici. Nu trebuie ca pacienţii să fie plimbaţi între spitale, a declarat ministrul Pintea.

Ministrul Sorina Pintea s-a întâlnit cu reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, cei ai Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă şi managerii spitalelor aflate în subordinea MS. La întâlnire au fost invitaţi să participle şi reprezentanţii ASSMB, potrivit unui comunicat de presă dat de Ministerul Sănătăţii.

Articolul continua dupa recomandari

"Vreau să găsim împreună soluţii pentru evitarea disfuncţionalităţilor. Nu trebuie ca pacienţii să fie plimbaţi între spitale. Pentru un pacient critic orice secundă contează şi înseamnă o şansă în plus la viaţă. Avem cazuri în care pacientul grav nu este preluat din cauza faptului că medicul de gardă nu doreşte. Se creează astfel sincope şi întârzieri care pot să devină vitale", a declarat ministrul Sănătăţii, la întâlnire.

Sorina Pintea a subliniat faptul că raportarea paturilor libere la Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă este obligatorie. Ministrul Sănătăţii a fost de acord cu punctul de vedere susţinut de managerii unităţilor sanitare de urgenţă privind necesitatea unor spitale de suport care să preia pacienţii stabilizaţi şi care necesită tratament un timp îndelungat pentru ca spitalele de urgenţă să poată elibara locurile pentru alţi pacienţi.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că analizează să fie alocate unităţilor sanitare care tratează urgenţe grave sume suplimentare dedicate pacieţilor care necesită un timp mai mare de tratament.