Este iniţiativa unui ONG din Iaşi. Voluntarii şi-au propus să strângă cât mai repede bani pentru a cumpăra aparatul de uiltimă generaţie care analizează probe pentru COVID 19. Şi apelul lor nu a rămas fără ecou.

Oamenii au donat şi, în doar zece zile, a fost achiziţionat, din Coreea de Sud, cu 55 de mii de euro.

Articolul continua dupa recomandari

Bogdan Tănase, fondator ONG: Vreau sa le multumesc, in primul rand, celor care au donat, ca fara ei nu se putea vedea ce este in spate. Firme din Iasi, oameni privati. Cu totii s-au gandit ca acest aparat ii poate proteja pe ei.

Aparatul este mană cerească pentru spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Cu alte cuvinte, le va uşura munca medicilor din laborator.

Cu ajutorul lui pot fi analizate 450 de probe pe zi, comparativ cu o sută câte se puteau verifica până acum.

Carmen Dorobăț, manager spitalul de boli infecțioase Iași: Specialistii nostri de la patul bolnavului vor avea mult mai repede rezultatul si, in felul acesta, vom sti sa manageriem mai bine cine ramane in spital, cine pleaca acasa, cine va fi in continuare supravegheat 14 zile.

Un ajutor atât pentru suspecţii de coronavirus, care vor primi mai repede rezultatele, dar şi pentru salvatorii din prima linie, care muncesc la foc continuu de când coronavirusul a ajuns şi la noi în ţară.

Carmen Dorobăț, manager spitalul de boli infecțioase Iași: Vorbim despre pacienti din sase judete ale Moldovei, vorbim de sute de teste care ajung la Iasi in fiecare zi si pe care un alt aparat le-ar pune in asteptare cateva zile. De aceea spun ca este fantastic ce am primit.

Aparatul va fi pus în funcţiune zilele acestea. Şi nu este singura donaţie făcută spitalului. Aici au ajuns şi zeci de mii de măști de protecție, mănuși și substanțe dezinfectante, dar și sume importante de bani.