Românii înghit antibiotice cu pumnul şi devin din ce în ce mai slabi în faţa bacteriilor ucigaşe. O spun chiar medicii specialişti, care ne avertizează că pastilele luate după ureche ne distrug încet, dar sigur. Consumăm de două ori mai multe antibiotice decât vecinii europeni, şi din cauză că unele farmaciile încalcă legea și eliberează zilnic tratament fără prescripţie. 

Fără reţetă şi fără să întrebe măcar de ce boală suferă cel care solicită antibiotice, o farmacistă scoate din sertar o cutie plină cu pilule care pot chiar să ucidă dacă sunt luate după ureche.

Articolul continua dupa recomandari

Farmacistă: O tabletă costă 10 lei şi trebuie să folosească una, zilnic. Minimum de tratament este de şapte zile!

Fără să stea pe ganduri, femeia face repede şi schema de tratament. Îi sugerează pacientului să înghită antibiotice foarte puternice, cel puţin o săptămână, chiar dacă legal nu are voie nici măcar să le vândă fără o prescripţie de la un medic. Şi nu e singura care face asta.

Devine din ce în ce mai clar că, de lege, nu se prea ţine cont. În condiţiile în care antibioticele nu se elierează fără prescripţie medicală decât în situaţii de urgenţă majoră, cum ar fi în miez de noapte sau în zilele de week-end sau sărbători legale. Dar şi atunci, numai după analiza amănunţită a simptomelor pe care le manifestă pacientul.

Felicia Gligor, preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Sibiu: Nu orice medicament poate face obiectul unei automedicatii, deci nu vorbim de boli grave, deci acolo nici nu se pune problema unei automedicaţii.

Potrivit celor mai recente rapoarte ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în România se consumă de două ori mai multe medicamente fără reţetă, comparativ cu media Uniunii Europene.

Medicii spun că, atunci când luăm antibiotice după ureche, ne slăbim organismul în faţa bacteriilor periculoase. Iar asta înseamnă că, în cazul unei infecţii aparent banale, corpul nu mai reacţionează la tratament, pentru că s-a instalat aşa-numita "rezistenţă la antibiotice".

Stelian Banciu, managerul Spitalului de Pediatrie, Sibiu: Antibioterapia nu se face după ureche. trebuie să fie critrii clinice, paraclinice!

Rareş Pătru, medic specialist Boli Infecţioase: În anumite ţări există o legislaţie foarte bună care împiedică, adică oamenii nu pot accesa atât de uşor antibioticele.

Rezistenţa la antibiotice, spun medicii, se instalează după ce încă din copilărie cei mici au fost bombardaţi cu antibiotice. Studiile arată că un copil din şapte este tratat cu astfel de pastice de către părinţi, fără vreo recomandare.