Medicii care lasă pacienţii de la Urgenţe să aştepte cu orele pe holurile spitalelor ar putea fi amendaţi. Sancţiunile se ridică până la 30 de mii de lei şi apar într-o hotărâre de guvern adoptată de Guvern.

Timpii legali de așteptare la UPU diferă în funcţie de cât de gravă este starea de sănătatea a pacientului. Dacă vorbim de cod roşu, adică o persoană care este în stare critică, aceasta ar trebui să fie consultată imediat, fără să mai aştepte. 

Articolul continua dupa recomandari

Pentru pacienţii de cod alb, adică cei care nu sunt într-o situaţie de urgenţă şi au nevoie doar de un consult, timpul de aşteptare poate ajunge până la 240 de minute, adică patru ore. Amenzile pentru depășirea acestui interval  existau deja în legislație, însă valoarea lor se dublează acum: înainte, personalul medical putea fi amendat cu sume între 500 lei și 1.500 de lei, iar spitalele cu 10.000 până la 15.000 de lei.

Acum vorbim de amenzi de la o mie până la trei mii de lei pentru personalul medical. Iar unităţile medicale ar putea fi sancţionate cu sume de până la 30 de mii de lei. Pacientii nemulțumiți pot reclama situația la Direcțiile de Sănătate Publică.