Vacanţa vine cu tentaţii pe măsură pentru copii. Parcurile sunt pline de tarabe care vând vată pe băţ, îngheţată, popcorn şi alte gustări, pe care cei mici le preferă în detrimentul fructele de sezon. Micile plăceri nevinovate au însă un preţ: tot mai mulţi copii suferă de obezitate la vârste fragede, 5-6 ani! Sursa problemelor este în familie, de unde ar trebui să înceapă schimbarea, spun specialiştii.

Multe dulciuri, cartofi prăjiţi şi produse de patiserie. Legume puţine sau chiar deloc. Este meniul ideal pentru copii şi coşmarul părinţilor, care se confruntă tot mai des cu obsesiile alimentare ale celor mici.

Articolul continua dupa recomandari

Cristi Mărgărit, nutriţionist: Ar trebui să încercăm, rând pe rând, câte o legumă pe zi măcar, la cei care nu vor, să le dezvoltăm acest gust.

Simona Carniciu, medic diabet şi boli metabolice: Atunci când un copil se rezumă la câteva alimente, riscăm ca pe termen lung să ducem acel copil care va deveni adult nu numai la obezitate, ci şi la boli care derivă din tot ce înseamnă metabolism.

Numărul copiilor care suferă de obezitate este de zece ori mai mare decât în urmă cu 40 de ani, iar vârsta la care apar problemele cu greutatea a scăzut la 5 ani. Soluţia stă în moderaţie. Specialiştii recomandă un meniu diversificat.

Cristi Mărgărit, nutriţionist: Lactate, pentru că ele ajută creşterea, oferă acel calciu şi acele proteine uşor asimilabile şi peştele oceanic.

Simona Carniciu, medic diabet şi boli metabolice: Fructele şi legumele, uşor mai bine reprezentate, iar două porţii mai mici sunt produsele animale şi produsele cerealiere.

Cristi Mărgărit, nutriţionist: Alimentele care nu sunt de vară, cum ar fi ciocolată, napolitane, prăjituri, părerea mea e că ar trebui eliminate. Ar trebui să rămânem pe aceste dulciuri de vară, dar cu tenta sănătoasă, deci sucuri naturale şi, dacă se poate, îngheţata făcută în casă.

Puterea exemplului este esenţială, aşa că părinţii trebuie să fie foarte atenţi la ce mănâncă.

Obiceiurile alimentare se formează între vârstele de 3 şi 6 ani. Atunci, copiii ar trebui să fie învăţaţi să mănânce trei mese pe zi şi două gustări. Porţia unui copil de trei ani este jumătate din cea a unui adult. Medicii recomandă ca gustările să fie formate din fructe, cereale integrale sau chiar două, trei pătrăţele de ciocolată.

Medicii îi atenţionează pe părinţi să nu le dea copiilor dulciuri drept recompensă şi să insiste de cel puţin zece ori cu un aliment nou introdus în alimentaţie.