Este alertă la grădina zoologică din Galaţi, după ce în zonă au fost descoperiţi doi porci mistreţi morţi, infestaţi cu pestă porcină. S-au luat şi măsuri speciale. Vizitatorii pot intra la Zoo doar dacă se şterg pe picioare, pe covoare dezinfectante. Pericolul este cu atât mai mare cu cât în parc trăiesc 23 de porci vietnamiezi şi mistreţi. Autorităţile au luat decizia să sacrifice toţi mistreţii aflaţi în libertate. Sute de madanezi ar putea fi ucişi pentru a nu răspândi virusul.

Afllată la 20 de kilometri de Galaţi, la intrarea în Pădurea Gârboavele, Grădina Zoologică este una dintre atracţiile zonei. Autorităţile sunt în alertă acum după ce au descoperit în pădure doi porci mistreţi morţi din cauza pestei porcine. Au impus măsuri speciale pentru a proteja animalele sălbatice de la zoo: vizitatorii sunt obligaţi să se şteargă pe picioare pe covoare dezinfectante, altfel nu sunt lăsaţi să intre.

Articolul continua dupa recomandari

În pericol sunt cei 22 de porci vietnamezi şi un porc mistreţ care trăiesc la Grădina Zoologică. Păsările ar putea aduce virusul înăuntru.

Matei Rosca, director Zoo Garboavele: Intreg perimetrul este împrejmuit cu un gard care are soclu de beton şi ca atare nu pot intra animale salbatice din afara grădinii zoologice.

Autoritățile au stabilit o zonă de protecție în jurul focarului din Pădurea Gârboavele, de 13 km, care include şi localităţi din apropiere Tulceşti, Tatarca, Şiviţa, Ijidileni, Frumuşiţa şi Odaia Manolache.

Petrica Patilea, purtator Prefectura Galati: Măsuri de igiena şi de restrictionare a animalelor din cele două zone infectate şi de tampon.

Vânătorii inspectează zona şi au ordin să împuşte în următoarele zile mistreţii din fondul cinegetic.

Autoritățile se tem că virusul pestei porcine ar putea fi împrăștiat și de cei 300 de câini comunitari care trăiesc în pădure. Dacă maladia se va răspândi, se ia în calcul uciderea maidanezilor. Accesul turiştilor în pădure va fi restricţionat.

În România, sunt înregistrate acum peste 190 de focare de pestă porcină în 77 de localităţi din 18 judeţe. O situaţie gravă este în localitatea Suhaia din Teleorman, unde 600 de animale sunt sacrificate din cauza pestei.