Momentul în care este declanșată alerta de coronavirus pe Aeroportul Otopeni a fost înregistrat. Dintr-un avion cu 178 de pasageri, un tânăr israelian cu simptome de gripă, care a fost în China, a fost preluat de medici și dus la Matei Balș. Din fericire, autoritățile române au transmis ulterior că pacientul nu e suspect de coronavirus.

Conversația dintre pilotul unei Aeronave Ryanair către turnul de control, anunța că la bord e un pasager cu simptome de gripă, care a fost în China.

Articolul continua dupa recomandari

(Pilot): Ryanair 2839.

(Controlor de trafic): 2839, vă ascult!

(Pilot): Avem şi noi o mică problemă la bord... avem un bărbat, în jur de 23 de ani, Care prezintă simptome, febră, dureri de stomac, vomitături etc. şi vine din China. A venit acum, nu ştiu... el zice că acum 3 luni, acuma eu habar n-am...

(Controlor de trafic): Confirm, transmitem la turn.

(Pilot): Să ne înţelegem, nu este caz medical. Adică e O.K. omul, trăieşte, e în viaţă, n-are nicio problemă. Dar mna, vine din China, cu febră mare şi cu aşa... decideţi dumneavoastră ce trebuie făcut.

(Controlor de trafic): Am înţeles. Da, o să vedem ce măsuri luăm.

Avionul a aterizat la 15.51 pe Otopeni, iar tânărul pasager a fost preluat de o ambulanță și dus la Institutul Matei Balș din București.

”Toate masurile au fost luate in conformitate cu protocolul si procedurile medicale in vigoare. Ca urmare a verificarilor efectuate personalul specializat al autoritatii in domeniu, ceilalti 178 pasageri au fost debarcati pe flux normal”, au transmis autoritățile.

Medici: ”pasagerul nu e suspect de coronavirus”

Ulterior, Ministerul Sănătății a venit cu un mesaj liniștitor, anunțând că tânărul pasager nu are simptome de coronavirus.

”Un cetățean israelian, vârstă 23 ani, a aterizat pe Aeroportul "Henry Coandă" Otopeni acuzand simptome gripale. Un echpaj SABIF il transporta la Institut Național  Matei Bals pentru asistență medicală de specialitate. Menționăm că tânărul nu este suspect de infecție cu noul coronavirus deoarece a călătorit în China în  urma cu mult timp ( cel putin 3 luni)”, se afirmă în comunicatul Ministerului Sănătății.

Medicii au transmis ulterior, în urma analizelor, că pacientul are angină și au exclus orice suspiciune de coronavirus.

Ca și în alte țări, măsuri de prevenție au fost luate și în România în urma situației grave din China. Virusul s-a extins și în Europa, după ce vineri seară autoritățile din Franța au confirmat 3 cazuri în această seară.