Criza politică aruncă în haos spitalele şi o generaţie întregă de medici rezidenţi. Examenul ar putea fi amânat pentru a doua oară, în lipsa unui şef la Educaţie, a transmis ministrul interimar al Sănătăţii. Peste cinci mii de absolvenţi riscă să rămână un an acasă, dacă nu o să avem curând un nou Guvern. La Cluj-Napoca, absolvenţii de Medicină au cerut în stradă soluţii urgente. 

Absolvenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca acuză autorităţile că îi lasă pe drumuri după şase ani de studii. Doar în Cluj, peste 300 de tineri aşteaptă să dea examenul de rezidenţiat. Printre ei, şi Diana Galoş. Tânăra ia în calcul să plece din România şi să salveze vieţi în străinătate. 

Articolul continua dupa recomandari

Deocamdată, Rezidenţiatul este în aer, din cauza situaţiei politice. Deşi a fost amânat pentru data de 8 decembrie, ministrul Sănătăţii lansează o ipoteză îngrijorătoare. 

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Noi am solicitat o amânare, am propus o amânare a datei rezidenţiatului, dar dacă nu vom avea ministru al Educaţiei, probabil că această dată nu va putea fi respectată

Ca să poată fi organizat pe 8 decembrie, ar trebui să avem un nou Guvern în cel mult două săptămâni. Conform metodologiei, ministrul Educaţiei şi cel al Sănătăţii trebuie să semneze ordinele necesare organizării examenului cu 45 de zile înainte de susţinerea acestuia. 

În lipsa unui şef la Educaţie, absolvenţii de Medicină ar putea rămâne un an pe tuşă. Asta pentru că legea spune clar că acest concurs trebuie să aibă loc în trimestrul patru al fiecărui an. 

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Ar fi o soluţie, în Parlament. Să modificăm legea urgent, în Parlament, pentru că Ministerul Sănătăţii nu poate să emită nici măcar o ordonanţă de urgenţă

Scandalul pe tema Rezidenţiatului poate avea efecte şi asupra pacienţilor. În toată ţara, sunt 4710 posturi care ar trebui ocupate de rezidenţi, iar în multe spitale medicii se plâng că nu mai pot face faţă solicitărilor.