Acum un veac, bunicul lui şi-a condus ostaşii pe câmpul de luptă, în Primul Război Mondial. După o sută de ani, nepotul lui, generalul Adrian Tonea, al doilea om în Armata Română, a condus Parada Militară din Bucureşti, în piaţa Arcului de Triumf.

Adrian Tonea şi-a început cariera militară ca elev al Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir" de la Breaza. Şi-a desăvarşit pregătirea militară prin absolvirea Facultăţii de  arme întrunite şi tancuri din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti, fiind licenţiat în Ştiinţe Militare.

Articolul continua dupa recomandari

După absolvirea universităţii, generalul Tonea s-a aflat la comanda mai multor unităţi (batalioane de infanterie şi de cercetare), urcând treaptă cu treaptă în ierarhia militară.
Generalul-locotenent Adrian Tonea a cunoscut afirmarea profesională, în 2011, o dată cu preluarea funcţiei de comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor", de la Focşani. Un an mai tarziu, în 2012, a executat, împreună cu militari din marea unitate pe care o conducea, o misiune extrem de dificilă în teatrul de operaţii din Afganistan. Astfel, timp de 8 luni, a fost comandantul contingentului naţional şi locţiitorul pentru operaţii NATO al comandantului Combined Team Force - Arrowhead Zabul. 

Perioada petrecută în teatrul de operaţii din Afganistan a reprezentat, pentru generalul Adrian Tonea şi camarazii săi, o mare încercare în condiţiile unui mediu de securitate extrem de volatil, guvernat de imprevizibil, cu ameninţări şi riscuri la tot pasul. La final, a raportat „Misiune îndeplinită", întorcându-se acasă cu toţi militarii din subordine.