În Parlamentul European, se discută despre situaţia statului de drept şi respectarea justiţiei din România. La dezbateri, participă şi premierul Viorica Dăncilă, care a declarat că nu a venit să dea socoteală, ci din respect și prețuire pentru forul european. Reprezentanţii europeni au avut opinii împărţite. În timp ce unii au apreciat poziţia premierului român, majoritatea a acuzat Executivul de la Bucureşti că nu respectă dorinţa popriului popor. 

Premierului României a avut cinci minute la dispoziţie să-şi prezinte poziţia în faţa avalanşei de critici care au pus în discuţie inclusiv sancţionarea ţării noastre, aşa cum au păţit Polonia şi Ungaria.

Articolul continua dupa recomandari

Viorica Dăncilă, premierul României: Nu interziceți României ceea ce este permis în alte state. Vrem să vă fim parteneri egali, nimeni nu va putea întoarce România din parcursul european.

Dăncilă a luat poziţie şi faţă de acuzaţiile aduse puterii de la Bucureşti pentru evenimentele din 10 august.

Viorica Dăncilă, premierul României: Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de acțiuni și proceduri practicate peste tot în Europa.

Replicile dure ale oficialilor europeni nu s-au lăsat aşteptate.

Gonzales Pons, vicepreședintele Grupului PPE:  Ascultaţi vocea poporului dumneavoastra pentru că nu cere decat integritate transparenta si justiţie. 

Viorica Dăncila a avut însă şi susţinători.

Steven Woolfe: Sunteti un prim ministru care aveti un drept de vot, care a primit votul oamenilor, care are sustinerea populară. Dumneavoastra aveti o raspundere fata de poporul dumneavoastra in primul rand.

N-au lipsit din Parlamentul European nici schimburile de replici dintre europarlamentarii romani.

Monica Macovei: Acum romanii sufera din cauza acestui guvern care lucrează impotriva lor.

Dan Nica: Vremurile care au fiost nu se mai pot intoarce cu tpoate eforturile disperate ale acestor romani din sala, Preda si Macovei.

Până la finalul anului România așteaptă publicarea raportului de monitorizare din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.