Votul pentru alegerile Europarlamentare din România și pentru referendumul pe justiție a început oficial în diaspora. Primele urne din străinătate s-au deschis în Noua Zeelandă, sâmbătă seară.

Datorită diferenței de fus orar, românii din Noua Zeelandă sunt primii care își dau votul în alegerile europarlamentare și la referendumul pe justiție.

Articolul continua dupa recomandari

Primele urne s-au deschis astfel la secția de vot nr. 18 din Auckland, la ora 22.00, ora României, când acolo era deja duminică, la ora locală 07.00.

În România, urnele se deschid oficial duminică dimineață, la ora 07.00 și se închid la 21.00.

În străinătate sunt 441 de secții de votare, cărora le-au fost transmise peste 4 milioane de buletine de vot. Procesul de votare în diaspora se desfășoară pe durata a 33 de ore. A început pe 25 mai la ora 22.00 a României, în Auckland și se va încheia pe 27 mai, ora 07.00 a Româniuei, când se închid secțiile de vot de pe coasta de vest a SUA, la Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland, dar și cea din Canada, de la Vancouver. Ținând cont de diferența de fus orar, la aceste secții de vot va fi ora locală 21.00, la închidere.

Ministerul de Externe transmite că lista secțiilor de votare din străinătate și adresele lor pot fi consultate pe site-ul MAE. Informațiile despre prezența la vot vor fi însă publicate, conform legii, de Biroul Electoral Central din București.