România poate fi aruncată într-o nouă criză politică. Moţiunea de cenzură va fi votată mâine. Ca şi cum jocurile ar fi fost deja făcute, iar PSD va reuşi să dărâme Executivul, calea anticipatelor a fost deschisă. Guvernul şi-a făcut bilanţul şi nu a plecat din Palatul Victoria fără să anunţe o Ordonanţă de Urgenţă pentru organizarea alegerilor generale înainte de termen. 

Ludovic Orban, premierul României: Paza bună trece primejdia rea. Noi trebuie să fim pregătiţi. Sigur, eu nu mă aştept ca PSD să adune voturile necesare la moţiunea de cenzură

Articolul continua dupa recomandari

Chiar şi aşa, Ludovic Orban şi-a pregătit terenul în cazul în care moţiunea dărâmă Guvernul. După bilanţul celor trei luni la Palatul Victoria, premierul a anunţat o Ordonanţă de Urgenţă care modifică legislaţia electorală şi reduce termenele în care se pot organiza alegerile anticipate.

Era de aşteptat ca Guvernul să ia o decizie şi în ceea ce priveşte alegerea şefilor de Consilii Judeţene, însă proiectul de lege a fost mutat în Parlament. Sunt voci care susţin că această mutare este o înţelegere între PNL şi PSD. Astfel se poate ajunge la anticipatele dorite de liberali, iar social-democraţii rămân cu alegerea primarilor într-un singur tur. 

Cătălin Drulă, deputat USR: Asistăm la un meci trist pentru România. Un partid care se zbate să păstreze un sistem de vot nereprezentativ pentru a-şi menţine cât mai multe primării 

Pentru a fi siguri că liberalii nu fac vreo mişcare greşită, şedinţa din Parlament în care urma să se decidă ziua votului pe moţiunea de cenzură a fost amânată. 

Alfred Simonis, deputat PSD: Am hotărât să aşteptăm şedinţa de Guvern. În funcţie de ce face Guvernul, vom stabili strategia

Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor: Am amânat pentru a vedea cu ce OUG vin Guvernul. Nu îmi era teamă de nimic

Pana la urmă, calendarul a fost stabilit, iar moţiunea de cenzură va fi votată mâine la ora 12. 

Matematic vorbind, moţiunea are toate şansele să treacă, iar Guvernul Orban sa fie demis. Asta înseamnă că, teoretic, PSD s-ar putea reîntoarce la Palatul Victoria în frunte cu un "intelectual de stânga", din afara partidului, pe care preşedintele ar trebui să-l accepte, deoarece vine din partea majorităţii. 

De cealaltă parte, PNL susţine că nu va mai vota un alt Guvern, nici măcar dacă preşedintele Iohannis îl va desemna tot pe Ludovic Orban, ceea ce ar deschide calea spre anticipate. 

Acestea ar putea fi organizate cel mai devreme în iunie, simultan cu alegerile locale, adică după lunga procedură de desemnare succesivă a doi premieri, respingerea acestora și dizolvarea Parlamentului. Până atunci, Guvernul demis rămâne interimar cu responsabilități limitate.

Dacă moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti" nu va trece, atunci PSD a anunţat că va ataca legea la Curtea Constituţională.