Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici şi Mihai Fifor au devenit conducătorii Partidului Social Democrat. Premierul a câştigat cu o majoritate covârşitore şefia formaţiunii, la o distanţă de 1300 de voturi faţă de urmărtorul candidat. Marii pierzători au fost cei consideraţi apropiaţi lui Liviu Dragnea. De altfel, congresul extraordinar a fost unul atipic. Liderul de Vrancea, Marian Oprişan a fost huduit de întreaga sală şi nu a mai putut să îşi susţină discursul.

Cu un discurs în care a vorbit despre independenţa justiţiei şi viitoare investiţii pe care Guvernul le va susţine, Viorica Dăncilă i-a convins pe social democraţi să voteze prima femeie în funcţia de preşedinte PSD.

Articolul continua dupa recomandari

În schimb, contracandiatul ei Liviu Pleşoianu a criticat modul în care premierul a condus formaţiunea după condamnarea fostului lider, Liviu Dragnea.

LIVIU PLEŞOIANU, deputat PSD: Sa fim proeuropeni inseamna urmatoarea scena? Imaginati-va ca vin Baiazid și Mircea. Tu ești, Mircea? La care Mircea adaptat noilor timpuri ii raspunde: Cum vrei tu, imparate! Fericit ca e #modern, #progresist, #proeuropean, Mircea se duce la cantina parlamentului și cu gandul la Baiazid își comanda o shaorma cu de toate.

Şerban Nicolae a recitat versuri patriotice, iar Ecaterina Andronescu a vorbit despre îndreptarea greşelilor.

ŞERBAN NICOLAE, senator PSD: Iubirea nu te scuza cand ochii ii inchizi, daca renunti la lupta nimic nu se face in pozitie de drepti ca starea-i bogatia ce vesnic ne ramane si glasul ei ce-ndeamna "Desteapta-te romane"!

ECATERINA ANDRONESCU, candidat: Trebuie sa ne intrebam cu ce anume am gresit fata de oameni. Ce sa facem sa ii recastigam?

Lupta pentru a doua poziţie în partid a fost la fel de dură. Ministrul Finanţelor s-a răzgândit peste noapte şi s-a reînscris în cursă. A câştigat detaşat de ceilalţi candidaţi cu un discurs. din suflet.

EUGEN TEODOROVICI, președinte executiv PSD: Am luat câteva harti cu mine. Am făcut discurs. Nu citi! Vorbeşte din suflet! Din suflet! Le-am luat cu mine sa ma simt mai sigur!

Funcţia de secretar general a obţinut-o Mihai Fifor.

Cel mai tensionat moment al congresului a fost cel în care şeful PSD Vrancea a fost huduit de colegii săi cand a vrut sa isi sustina discursul pe scenă. Marian Oprişan a renunţat să mai vorbească.

PAUL STANESCU presedintele PSD Olt: Cred ca e primul congres in care se voteaza, spunand intr-un termen neacademic, "la liber"

După ce şi-au ales noua conducere, social democraţii se vor reuni într-un nou congres, peste o lună, pentru a decide cine este candidatul PSD la Palatul Cotroceni.