Premierul Viorica Dăncilă a declarat, după dezbaterea din Parlamentul European privind România, că speră să nu se ajungă la o rezoluţie a PE privind ţara noastră şi că România nu va accepta niciodată „un to do list”.

Viorica Dăncilă a afirmat, într-un interviu la Strasbourg pentru Antena 3, că speră să nu se ajungă la o rezoluţie a Parlamentului European în ceea ce priveşte România. Dăncilă a precizat, pe de altă parte, că autorităţile române nu sunt dispuse să accepte să li se spună ce să facă.

Articolul continua dupa recomandari

„Nu o să acceptăm niciodată un to do list”, a mai spus prim-ministrul României.

În ceea ce priveşte Mecanismul de Coperare şi Verificare (MCV), Dăncilă a susţinut că acesta „trebuie să cuprindă date luate din surse oficiale”.

Premierul Dăncilă: "Un om nu este o instituţie"

Referindu-se la afirmaţii ale oficialilor europeni conform cărora în România statul de drept face paşi înapoi iar că acest lucru ar putea fi cauzat de schimbarea din funcţia de procuror şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi, Viorica Dăncilă a pus sub semnul întrebării activitatea DNA.

"Un om nu este o instituţie şi chiar dacă au fost foarte multe dosare, că la acest aspect a făcut aluzie domnul prim-vicepreşedinte, chiar dacă au fost multe dosare, trebuie să ne uităm cum au fost soluţionate, câte din acestea au avut ca rezultat o condamnare şi câte au fost clasate sau efectiv nu au avut nicun efect”, a afirmat Viorica Dăncilă.

În context, premierul a spus că „poate” că autorităţile române ar fi trebuit să comunice mai bine cu cele europene.

„Eu cred că nu trebuie să ne uităm numai la partea cantitativă, ci şi la partea calitativă. Poate aici s-a greşit şi poate şi noi am greşit, poate trebuia să avem un dialog mult mai bun cu Comisia Europeană, cu Parlamentul European” a conchis Dăncilă.

Premierul Dăncilă, în plenul Parlamentului European

Situaţia statului de drept în România a fost dezbătură în plenul Parlamentului European.

Premierul Viorica Dăncilă, în intervenţia sa din plenul Parlamentului European, a cerut Comisiei Europene să dea socoteală de ce în rapoartele MCV nu s-a scris despre protocoale şi încălcarea drepturilor omului în România.

Dăncilă a susţinut că ”milioane de români” s-au aflat sub monirotizarea serviciilor secrete şi că există hotărâri judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe sau cum erau santajaţi martorii pentru a obţine de la ei mărturii mincinoase.

În finalul dezbaterii din Parlamentul European, Viorica Dăncilă a răspuns criticilor aduse în timpul dezbaterilor şi a acuzat dezinformările privind situaţia din România, susţinând că Guvernul pe care îl conduce ”este iubit de români” şi se bucură de o largă susţinere populară.