Viorica Dăncilă a demisionat de la șefia PSD, marți seară. Decizia a fost luată la ședința Comitetului Executiv a Partidului Social Democrat, presărată de numeroase scandaluri. Dăncilă pleacă de la președinția partidului său la două zile după ce a pierdut alegerile prezindențiale în fața lui Klaus Iohannis, la o diferență de peste 30 de procente.

Anunțul că Viorica Dăncilă a demisionat a venit după ora 23.30, după ce la ședința Comitetului Executiv s-a luat o pauză, după o serie de discuții foarte aprinse.

Articolul continua dupa recomandari

Cum a ajuns Dăncilă la demisie

Conform surselor politice, șefa PSD a rămas în sală pe timpul pauzei împreună cu Eugen Teodorovici. În urma discuției, Viorica Dăncilă a spus că demisionează, menționează sursele.

Înainte de pauză, liderul PSD a propus să rămână în funcție până la congresul PSD. Propunerea a fost supusă la vot, dar a fost respinsă.

Viorica Dăncilă confirmă demisia

La finalul ședinței CEx, Viorica Dăncilă a confirmat că nu mai e liderul partidului.

”Am înțeles opinia colegilor mei, faptul că se dorește o resetare a partidului. Nu e un moment de slăbiciune, e un moment de demnitate. Eu consider că a trebuit să-mi dau demisia din funcția de președinte al Partidului Social Democrat”, a declarat Dăncilă.

Ea a spus că nu a renunțat la funcție sub presiune și că va rămâne în conducerea partidului.

Marcel Ciolacu, președinte interimar al PSD

În urma pasului făcut înapoi de Viorica Dăncilă, șef interimar al Partidului Social Democrat a devenit Marcel Ciolacu, care e Președintele Camerei Deputaților. Secretar General al Partidului a fost ales Paul Stănescu.

”A fost un gest de normalitate al doamnei preşedinte după ce ne-a ascultat şi şi-a depus demisia. Nimeni nu i-a cerut demisia doamnei Dăncilă”, a declarat Marcel Ciolacu.

La ieșirea din sediul PSD, noul lider a fost urmat îndeaproape de Marian Oprișan.

”Eu nu sunt tătucul partidului. Voi conduce cu o echipă întreagă”, a declarat Ciolacu jurnaliștilor.

Cum arată noua conducere a PSD

Într-un comunicat emis după ședința CEx, Partidul Social Democrat a prezentat și noua conducere, în urma demisiei liderului său.

Conducerea interimară a PSD:

Președinte interimar – Marcel Ciolacu

Secretar general interimar – Paul Stănescu

Membru Regiunea Sud – Adrian Gâdea

Membru Regiunea Sud – Niculae Bădălău

Membru Regiunea Sud-Vest – Aladin Georgescu

Membru Regiunea Sud-Vest – Mihai Weber

Membru Regiunea Sud-Vest – Claudiu Manda

Membru Regiunea Sud-Est – Dan Nica

Membru Regiunea Sud – Marian Pavel

Ședința Comitetului Executiv a decurs furtunos. La discuții, mai mulți vicepreședinți ai PSD și-au dat demisia din funcții. Printre ei Carmen Dan și Lia Olguța Vasilescu. Mihai Fifor, la rândul său, a spus că demisionează.

Eugen Teodorovici: ”Nu am demisionat”

Încă o dovadă a tensiunilor de la ședința CEx a fost reacția lui Eugen Teodorovici. Surse politice spun că el susține că nu și-a dat demisia.

Noul lider interimar, Marcel Ciolacu, a transmis însă că Eugen Teodorovici nu mai e în funcție, dar că nu a fost forțat să demisioneze.

Ședință CEx cu scandal

La ședința PSD au fost dialoguri aprinse între Gabriela Firea și șeful din Vrancea, Marian Oprișan. Surse politice susțin că Oprișan i-a spus Primarului Capitalei că este securistă. Gabriela Firea ar fi avut un schimb dur de replici și cu Marcel Ciolacu, care ar fi jignit-o.

Firea ar fi plecat din ședință, la un moment dat, dar a fost convinsă să revină, mai spun aceleași surse. La plecarea de la sediul PSD, totuși, Gabriela Firea a vrut să dea de înțeles că nu a fost afectată de cele întâmplate în ședință.

”Păi cum să fie lovitură de partid cu un vot în unanimitate cu o singură excepție, abținerea domnului Buzatu?”, a spus Primarul Bucureștiului.

Tot la CEx, un alt moment furtunos a fost cu Lia Olguța Vasilescu. Ea și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte și a cerut apoi Vioricăi Dăncilă să-i ia exemplul. Soțul Olguței Vasilescu, Claudiu Manda, a cerut și el demisia lui Dăncilă, dar și pe a lui Eugen Teodorovici, ca să nu afecteze ”unitatea partidului”.

Trei dezastre într-o lună pentru Viorica Dăncilă

Luna noiembrie a fost dezastruoasă pentru Viorica Dăncilă. În mai puțin de 30 de zile, ea a pierdut șefia guvernului (pe 4 noiembrie, când mai era doar premier interimar, în urma moțiunii de cenzură din 10 octombrie), alegerile prezidențiale (pe 24 noiembrie) și șefia Partidului Social Democrat (pe 26 noiembrie).

În vârstă de 55 de ani, Viorica Dăncilă părăsește după 7 luni fără o zi funcția de lider al PSD. Ea a fost aleasă șef interimar al partidului pe 27 mai, după ce Liviu Dragnea a fost dus la închisoare. Pe 29 iunie, Congresul PSD a desemnat-o președinte al formațiunii, poziție în care a mai rămas doar 5 luni. La alegerile prezidențiale, în turul 2 din 24 noiembrie, Viorica Dăncilă a obținut 34% din voturi, în timp ce Klaus Iohannis a câștigat cu peste 65 de procente.

- Acest articol a fost actualizat -