Viorica Dăncilă a demisionat din fruntea partidului social-democrat, după o şedinţă CEx tensionată, care s-a întins până târziu în noapte. Ea a declarat că nu a fost împinsă de la spate să renunţe, ci a plecat de bună voie, pentru că şi-a asumat rezultatul slab la prezidenţiale. Dăncilă a rămas totuşi în partid, este şefă la organizaţia de femei.

Şi vechea conducere a PSD a demisionat. Până la Congresul din februarie, interimatul va fi asigurat de Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. El susţine că se vrea o resetare totală a PSD-ului. Şedinţa CEx s-ar fi lăsat şi cu lacrimi, după o ceartă între Gabriela Firea şi Marian Oprişan.

Articolul continua dupa recomandari

Viorica Dăncilă:  Nu este un moment de slabiciune. Este un moment de demnitate. Consider ca trebuie sa imi dau demisia. Este un gest pe care care l-am facut pentru partid. Daca acest mandat ar fi fost mai lung, poate altele erau rezultatele. Dar am facut tot ce am putut.

Deşi a susţinut că nu va lăsa partidul la greu după eşecul de la prezidenţiale, Viorica Dăncilă s-a răzgândit. Decizia de a renunţa la şefia PSD a venit aproape de miezul nopţii, după mai bine de şase ore de discuţii tensionate. Este cel mai scurt mandat al unui preşedinte al PSD. Doar cinci luni a condus Dăncilă partidul social-democrat.

Viorica Dăncilă:  Va simtiti tradata de unii colegi din partid?

Reporter: Nu, nu ma simt tradata de nimeni. Eu am hotarat acest lucru.

Reporter: De ce dvs si nu presedintele executiv? 

Marcel Ciolacu:  S-a dorit un reset total. Adica, nimeni nu a mai ramas din cei care au fost in functii.

Frâiele partidului, până la Congres, au fost preluate de şeful Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. El susţine că doreşte o reformă din temelii PSD. Iar Viorica Dăncilă nu rămâne fără funcţie.

Marcel Ciolacu: Nu a picat niciun cap astazi. Fostul lider se regaseste in echipa partidului, ca si presedinte la doamne.

Reporter: Ce va recomanda pe dvs sa fiti presedinte al acestui partid?

Marcel Ciolacu: Sunt un bun organizator, un om moderat, un om de echipa.

Surse din partid susţin că inclusiv şefa de campanie, Olguţa Vasilescu, i-ar fi cerut demisia Vioricăi Dăncilă. Odată cu ea, pleacă toată vechea conducere. Majoritatea vicepreşedinţilor au demisionat, iar Biroul Permanent Naţional s-a dizolvat.

Deşi părea că nu va renunţa la funcţie, preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, şi-a dat şi el demisia. Iar Mihai Fifor a anunţat, pe facebook, că se retrage din funcţia de secretar general. În locul lui, ca interimar, a fost ales Paul Stănescu. Au fost votaţi şi opt vicepreşedinţi.

Paul Stănescu: Ca oameni, am avut o relatie foarte buna cu Dancila. Chiar o apreciez foarte mult si sper sa ramanem la fel de buni prieteni.

La şedinţa CEx s-a lăsat însă cu reproşuri şi vorbe grele. Marian Oprişan ar fi jignit-o pe Gabriela Firea, care ar fi izbucnit în plâns.

Conducerea interimară va fi menţinută până la Congresul Extraordinar, care se va organiza, cel mai probabil, în luna februarie. Marcel Ciolacu nu a vrut să spună dacă va candida pentru şefia permanentă a partidului.

Până atunci, actualii lideri vor merge în judeţele unde s-au înregistrat rezultate slabe la prezidenţiale şi nu este exclus să plătească cu funcţia şi preşedinţii de organizaţii.