Viorel Cataramă, candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, a fost informator al Securității în perioada regimului comunist. Anunțul a fost făcut de CNSAS, care a făcut verificări în cazul candidaților la prezidențiale.

Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii a făcut verificările în cazul a 9 dintre cei 14 candidați. Restul de 5, Dan Barna, Ramona Ioana Bruynseels, Alexandru Cumpănaşu, Cătălin Ivan şi Popescu Sebastian Constantin, nu au avut nevoie de verificări pentru nu împliniseră 16 ani în momentul Revoluției din 1989.

Articolul continua dupa recomandari

Dintre ceilalți 9 candidați, Viorel Cataramă a fost identificat de CNSAS ca informator al Securității, cu numele conspirative Viorel, W și Voicu. El nu a avut însă și calitatea de colaborator.

”Domnul Cataramă Viorel figurează în dosarul fond informativ numărul I 542786 (cotă CNSAS), titular VRHP. Domnia sa, economist la întreprinderea de comerţ exterior Tehnoforest Export, ulterior (din ianuarie 1987) reprezentant în România, prin intermediul Oficiului Argus, al firmei olandeze Belco – partener comercial al ICE Tehnoforest Export, figurează în dosar cu numele, precum şi în calitate de candidat la recrutare, în atenţia unităţii centrale a Securităţii cu atribuţii pe linia întreprinderilor de comerţ exterior. În dosarul I542786 (cotă CNSAS) titlular VRHP s-au identificat documente în care i-a fost atribuit de către ofiţerii de Securitate numele conspirativ «Viorel», cât şi documente olografe, semnate de căre domnul Cataramă Viorel atât cu numele real, cât şi cu numele conspirative «W» şi «Voicu»”, a transmis CNSAS.

CNSAS vorbește despre mai multe note informative transmise Securității de către Viorel Cataramă și a dat și exemple.

”Subsemnatul Cataramă Viorel, economist la Serviciul 430, referitor la derularea contractului extern cu firma Belco – Belgia, vă aduc la cunoştinţă următoarele: de la preluarea de către mine a acestei firme (aprilie 1985), am observat că patronul firmei, domnul HVR, deţine – privitor la mobila executată şi livrată de CPL Oradea – informaţii pe care Tehnoforest nu le deţine. Întrucât firma foloseşte aceste informaţii fără ştirea noastră, sub semnătura tov. dir. ID, s-a expediat la CPL un telex (numărul 34830/31.05.1985) pe care îl anexez la prezenta notă. Spre surprinderea noastră, acest telex a ajuns la cunoştinţa firmei Belco în RSR, domnul ŞL, şi implicit la conducerea firmei străine”, arată CNSAS.

În vârstă de 64 de ani, Viorel Cataramă candidează la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019 din partea Partidului Dreapta Liberală.

Sursa. News.ro