Premierul ungar Viktor Orban a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, judeţul Harghita, că România a intrat acum 100 de ani în epoca modernă, dar pentru maghiari asta nu reprezintă “un moment festiv” şi că de 100 de ani România nu ştie ce să facă cu cei peste un milion de maghiari.

"Suntem puternici din nou, avem resurse, avem curaj şi am dovedit vecinilor noştri că cei care colaborează cu Ungaria face bine.  Acum este momentul de a reconstrui bazinul carpatic. Avem o ofertă pentru vecinii noştri, care se concentrează în ideea să legăm în final și serios între noi ţările noastre. Să legăm orașele noastre cu căi ferate rapide, și autostrăzi. 

Articolul continua dupa recomandari

Avem oferta de a lega reţelele energetice. (...) Să armonizăm politica de apărare și dezvoltarea armatelor noastre. Pentru astea trebuie să avem respect reciproc, oferta noastră este valabilă din această privință. Pentru respectul reciproc este necesar o convorbire sinceră. Iată că avem ocazia cu Centenarul. Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă.  Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv. Și cerem ca să se vadă acel fapt că de 100 de ani România modernă nu ştie ce să facă cu faptul anatural că trăiesc aici cei peste un milion de maghiari", a declarat Orban.

Universitatea de Vară se desfăşoară în perioada 24 – 29 iulie la Băile Tuşnad, evenimentul fiind organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria, Consiliul Tineretului Maghiar din România şi CNMT.

Sursa: News.ro