Astăzi, în Spania au loc alegeri parlamentare anticipate şi se aşteaptă ca partidul anti-austeritate Podemos să obţină câştiguri mari, zdruncinând din nou lumea politică a Europei după ce Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană.

Ultimele alegeri din decembrie au schimbat modelul de 40 de ani al unor majorități stabile conservatoare sau socialiste și nu au reușit să producă un guvern viabil, în timp ce asupra partidelor tradiționale s-au răsfrânt resentimente crescânde ca urmare a unei crize economice și serii de scandaluri de corupție.

Articolul continua dupa recomandari

Sondajele sugerează că parlamentul ce va rezulta de această dată va fi la fel de fragmentat ca și cel anterior, cu patru mari partide și șase regionale mai mici câștigând locuri în legislativul de 350 și niciunul dintre ele aproape de o majoritate.

Partidul Popular (PP) de centru-dreapta pare să fie din nou cea mai mare formațiune, cu aproximativ 120 de locuri, dar cel mai potențial partener de coaliție, liberalii Ciudadanos (“Cetățenii”), pare probabil să obțină doar aproximativ 40 de locuri, lăsându-le departe de cele 176 necesare pentru o majoritate absolută.

Cu toate acestea, progresul Unidos Podemos (“Împreună putem”), o alianță de extremă-stângă condusă de Podemos, ar putea teoretic oferi o cale de ieșire.

Mulți analiști cred că Partidul Socialist vechi de 137 de ani ar prefera să formeze o “mare coaliție” cu Partidul Popular al actualului prim-ministru în exercițiu Mariano Rajoy sau să ofere un sprijin pasiv unui guvern PP minoritar, mai degrabă decât cu un grup care îi amenință existența.

sursa: AGERPRES