Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri seară, că membrii Comisiei de la Veneţia au fost de acord cu Ordonanța de urgență privind legile justiţiei şi că joi va trimite draftul la CSM pentru aviz.

„Draftul l-am trimis înainte. (...) Am luat soluţie cu soluţie, am discutat-o cu argumente şi contraargumente. Am avut şapte propuneri, toate au fost agreate, fiecare au fost considerate necesare pentru evitarea unor disfuncţionalităţi. Care e actul normativ prin care putem corecta legile justiţiei? Ordonanţa de Urgenţă. Noi ştim că Comisia de la Veneţia nu e deschisă la OUG, dar nu-i deschisă la ordonanţele care au rolul de a ocoli procedura parlamentară, constituţională. În cazul acesta, e vorba de preîntâmpinarea unor efecte mai puţin dorite. (...) Dânşii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG în sensul celor discutate”, a declarat Tudorel Toader la un post de televiziune.

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit lui Toader, în aceste condiții  Ordonanţa de urgență privind legile justiției va fi adoptată săptămâna viitoare.

Săptămâna trecută, preşedintele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, anunţa noi discuţii cu parlamentarii, reprezentanţii instituţiilor şi asociaţiile de magistraţi pentru modificarea legilor Justiţiei, în corelare cu observaţiile Comisiei de la Veneţia.

„Am decis ca săptămâna viitoare să invit colegii din comisia specială, asociaţiile profesionale, Ministerul Justiţiei, Parchetul General, CSM, dacă sunt anumite observaţii pornind de la observaţiile Comisiei de la Veneţia, (...) să putem pune, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, la dispoziţia ministerului Justiţiei, text de lege pentru corelare. Mă refer la câteva observaţii pe care Comisia de la Veneţia le-a făcut”, a declarat Florin Iordache, în Parlament.