Traian Băsescu spune că PMP nu va participa la guvernare, ci poate doar să susțină "punctual" viitorul executiv "pe anumite chestiuni". Despre alegeri anticipate, fostul președinte spune că sunt un subiect inutil.

Într-o intervenție televizată, Traian Băsescu a exclus intrarea în viitorul guvern a Partidului Mișcarea Populară.

Articolul continua dupa recomandari

"PMP-ul nu participă la guvernare. Poate fi o susţinere punctuală pe anumite chestiuni, în niciun caz nu o să fie în opoziţie alături de PSD, va exista o susţinere pe anumite chestiuni, dar fără participare la Guvern", a spus președintele de onoare al PMP.

Anticipatele, subiect inutil

Pentru Traian Băsescu, un guvern minoritar înseamnă să fie "mai slab decât un guvern interimar". El a spus însă că e de părere că cei de la USR, pe care i-a calificat drept neomarxiști, vor vota această variantă.

Fostul președinte a spus că, dacă ar fi în locul lui Klaus Iohannis, ar cere partidelor care susțin alegeri anticipate să obțină căderea în Parlament a două guverne, pentru a le putea organiza. Traian Băsescu este însă sceptic cu privire la opțiunea anticipatelor.

"Este subiect ce se discută inutil. Nu se pot organiza, pentru că parlamentarii sunt dispuşi să facă să cadă un guvern, dar al doilea nu o să cadă pentru nimic în lume", a declarat Traian Băsescu la Digi 24.

”Ponta a trântit PSD”

Ex-președintele României, acum europarlamentar, susține că autorul căderii PSD la moțiunea de cenzură este șeful Pro România, Victor Ponta.

”De fapt, guvernul a fost trântit de PSD, aripa Ponta, care provine integră din PSD. A avut un rol determinant, cum, la fel, putem sune că cele 17 voturi ale PMP-ului au fost cruciale pentru ca guvernul să cadă”, susține Băsescu.

El mai susținut că Victor Ponta are ca obiectiv preluarea PSD, însă a apreciat că nu va reuși să redevină liderul social democraților. În schimb, PSD ar avea nevoie de Ponta ”ca de aer” pentru o alianță cu Pro România, care ar face ca un guvern liberal să fie ”foarte greu de conceput”.

„În realitate, cel care i-a îngropat are numele Victor Viorel Ponta. El a rupt din partid când nu a mai fost preşedinte, el a votat împotrivă şi, paradoxal, şansa PSD-ului este să pună cuţitele jos şi să găsească o soluţie între grupările din PSD, altfel nu au nicio şansă, nu la prezidenţiale, la legislative. (...) S-ar face de tot râsul dacă ar forţa-o pe Dăncilă să renunţe la candidatură şi să-l susţină pe candidatul lui Ponta. Abordarea e de un ridicol total, arată lipsă de minimă inteligenţă. Aşa ceva depăşeşte nişte limite în care nişte partide pot juca, nu este fezabilă o asemenea idee. În schimb, este fezabil la domnul Ponta să se ducă la PSD şi să spună:  îmi pare rău, am greşit, hai să ne unim să refacem PSD-ul. Pentru că de-asta a căzut PSD-ul, datorită fracturii pe care generat-o Ponta", a afirmat Traian Băsescu.

”Dăncilă nu e vinovată”

Despre Viorica Dăncilă, el a spus că nu are nicio vină pentru această situație și că în PSD i se reproșează acest eșec într-un mod "absolut inechitabil".

„A stat femeia în scaun acolo, să le ţină guvernarea, iar acum e vinovata numărul unu", a declarat Traian Băsescu.

Fostul președinte mai spune că trebuie instalat urgent un guvern politic și că este surprins că numele noului premier nu a fost anunțat imediat după încheierea consultărilor de vineri de la Cotroceni, cu partidele parlamentare.

Sursa: News.ro