Călin Popescu Tăriceanu laudă discursul premierului Viorica Dăncilă susţinut miercuri în plenul Parlamentului European, el spunând că aceasta face cinste României şi că ar vrea să vadă şi alţi români care să promoveze şi să apere imaginea şi interesele României, aşa cum a făcut-o azi Viorica Dăncilă.

  • "Aş vrea să salut şi să îi transmit doamnei prim-ministru aprecieri pentru modul în care s-a prezentat, care îi face cinste şi face cinste României. Aş vrea să văd şi alţi români în măsură să prezinte şi să promoveze şi să apere până la urmă imaginea şi interesele României cum a făcut-o doamna prim-ministru Viorica Dăncilă astăzi. Bravo ei, s-a prezentat foarte bine", a declarat Tăriceanu, în Parlament. 

Articolul continua dupa recomandari

De asemenea, el i-a mulţumit pentru intervenţia din PE  liderului grupului ALDE Guy Verhofstadt, care a spus la dezbateri că una dintre problemele pe care le are România este legată de serviciile secrete.

"Sigur, luările de cuvânt care au urmat sunt foarte diverse, frământările sunt de asemenea legate probabil de agendele politice şi personale sau ale partidelor din care fac parte. Au fost şi foarte mulţi care au avut curajul să pună degetul pe rană. Am observat din partea liderului grupului ALDE Guy Verhofstad o luare de poziţie foarte tranşantă, pe problema pe care noi o numim generic în România statul paralel, influenţa serviciilor secrete, a protocoalelor care afectează bineînţeles independenţa justiţiei şi îi mulţumesc pe această cale lui Guy Verhofstadt că ridică în plenul Parlamentului European o problemă de fond legată de funcţionarea statului de drept, un lucru care evident nu se regăseşte în nicio altă ţară democratică europeană", a susţinut Tăriceanu.

"După părerea mea, România are două probleme: corupţia răspândită şi serviciile secrete. Un stat în stat. Ambele probleme trebuie abordate. Văd, doamna prim-ministru, o reacţie total nepotrivită. Slăbirea luptei anticorupţie şi subminarea procurorilor, ăsta nu este modul în care liberalii guvernează. Pot să vă dau un sfat: nu mergeţi pe calea proastă urmând exemplul Ungariei şi Poloniei. Urmaţi recomandările Comisiei de la Veneţia, să-i lăsaţi pe ei să analizeze sistematice propunerile de modificare a legislaţiei pentru că lupta împotriva corupţiei trebuie întărită, nu slăbită. Puterea întunecată a vechii securităţi trebuie distrusă”, a spus Guy Verhofstadt (ALDE).

În finalul dezbaterii din Parlamentul European, Viorica Dăncilă a răspuns criticilor aduse în timpul dezbaterilor şi a acuzat dezinformările privind situaţia din România, susţinând că Guvernul pe care îl conduce ”este iubit de români” şi se bucură de o largă susţinere populară.

Sursă: News.ro