Pentru că mai este puţin şi vine Paştele, nu putem să nu vorbim despre tradiţii sau superstiţii. Pentru că fiecare zonă are ceva special. De exemplu, în Oltenia, când oamenii vin cu lumânarea aprinsă de la slujba de Înviere pun puţină iarbă verde pe scările casei ca să aducă belşug. Un alt obicei, care poate pare ciudat dar este des întâlnit, este ca adulţii să meargă cu copiii la cimitir iar celor mici li se dă peste mormânt o felie de cozonac şi un ou roşu. Am pornit de aici şi am vrut să vedem ce alte obiceiuri mai sunt în alte zone ale ţării. Aşa că am întrebat inclusiv vedetele.

Prima oprire: platoul de filmare de la "Fructul Oprit". Acolo, echipa Observator l-a găsit pe Liviu Vârciu. 

Articolul continua dupa recomandari

Liviu Vârciu: Ţin post si da, mai nou tin post. De vreo 5 ani tin de cand mi-am dat seama ca am pacate multe si vreau sa petrec în familie sarbatorile astea fara dezmat. Superstitia sa nu fac ceva gresit in Saptamana Mare. Sa ma spovedesc sa ma rog ca preotul pe care o sa il am la spovedanie sa aiba multa rabdare cu mine ca am multe de spus.

Gina are şi ea câteva superstiţii de Paşte.

Gina Pistol: De când eram mica întotdeauna mama ne îmbraca în haine noi de paste și dimineața. tin minte ca puneam un ou inrosit în apa și ne spalam pe fata cu apa aceea. Din păcate obiceiurile se pierd. Se mai țin doar în mediul rural și doar dacă ai ocazia sa petreci sărbători pe acolo, ați văzut bunicii se duc. Eu mai am o singura bunica și încerc sa ajung și eu pe la ea cât de mult pot

Iar dacă Gina mai ţine cont de superstiţii, Cătălin Scărlătescu sigur nu face asta! Am aflat totuşi că, an de an, are grijă să respecte o tradiţie proprie şi personală.

Cătălin Scărlătescu: Neapărat la miezul nopţii când se dă lumină, neapărat trebuie să ne batem cu ouă. Tot timpul la noi în gaşcă e bătaie cu ouă, după ce dăm cioca boca, ne apucăm de bătut cu ele!  Trebuie să ne păstrăm oul intact, şi nu reuşeşte nimeni niciodată…

Chef Florin Dumitrescu a împrumutat şi el una. O tradiţie. De dragul fetelor.

Florin Dumitrescu: Cumva pt ca avem fetele care sunt la o grădinița unde se practica treaba asta cu Pastele de tip american o să facem și o vânătoare de ouă, dar o să mergem și la Înviere. Suntem o familie care merge în fiecare duminica la biserica și pentru noi e mai mult o sărbătoare religioasă.

Dacă tot a ajuns în bucătăria chefilor, echipa Observator a trebuit săa fle şi ce pun aceştia pe masa de Paşte. 

Sorin Bontea: În principiu miel, tot ce se poate face: miel, tot ce se poate face dintr-un miel - friptura, ciorba, drob și multe verdeturi - adică salata multă, cu ridichii cu ceapa verde.

Şi cum în această săptămână au păşit pragul Observatorului şi Adelina Pestriţu dar şi Radu Vâlcan, şi ei au fost luaţi la întrebări. Rezultatul:

Adelina Pestriţu: Nu am ţinut cont de superstiţii, nu o să ţinem cont nici la nuntă aşa că de Paşte nici atât. Singura superstiţie ar fi ca eu să am oul cel mai puternic ca să distrug ouăle celălalte de pe masă sau cele cu care ciocnesc

Radu Vâlcan: Niste sărbători normale, cum ar trebui să fie firesc sărbătorile. De Paste, ca de obicei, cu familia, ne strangem cu mic cu mare, pentru ca acum sunt deja si cei mici. Atat lucruri firesti, ne relaxam.

Se pare că ale noastre vedete nu prea au superstiţii. Ceea ce nu e neapărat rău! Cum spunea şi Gina, obiceiurile se cam pierd. Sau ne pierdem noi în cotidian şi uităm de ele. Şi totuşi, din când în când, parcă e bine să ne-ntoarcem şi la tradiţie. Măcar de sărbători.