Centenarul Marii Uniri a fost celebrat într-o şedinţă solemnă la Parlament. Momentul istoric a fost însă marcat de tensiunile dintre preşedintele Klaus Iohannis şi liderii puterii. Din discursurile lor nu au lipsit criticile şi atacurile reciproce extrem de tăioase.

Celebrăm Centenarul într-o perioadă tumultoasă pentru societatea românească, iar unele abordări populiste, demagogice și manipulatorii au semănat discordie! Nu faceți rău societății românești mergând mai departe cu legi ale justiției și cu modificări ale codurilor penale care sunt incongruente cu o democrație veritabilă - Klaus Iohannis

Articolul continua dupa recomandari

La şedinţa solemnă dedicată Centenarului, Klaus Iohannis a vorbit din nou despre principalele nemulţumiri pe care le are faţă de Guvern şi de clasa politică.

Liderul PSD i-a răspuns tot de la tribună.

Ne criticăm, ne atacăm, dar, din păcate, uneori mergem prea departe. Trebuie să încetăm acest război între români şi români pe care îl ducem de prea multă vreme în afara ţării şi in interior - Liviu Dragnea

De la şedinţa solemnă nu au lipsit nici atacurile Guvernului la adresa preşedintelui care de o săptămână refuză să numească doi miniştri în cabinetul Vioricăi Dăncilă.

Adresez un mesaj de pace politică și către președintele Klaus Iohannis. Am convingerea că, indiferent de mizele pe care le avem, avem datoria de a coopera, de a colabora între noi. Este o datorie față de orice miză personală - Viorica Dăncilă

Războiul între primii oameni în stat s-a simţit încă de la începutul şedinţei. Klaus Iohannis nu a fost întâmpinat de şefii celor două camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, aşa cum cere protocolul.

În plen, şeful statului a dat mâna cu liderii PSD-ALDE, dar nu şi cu premierul Viorica Dăncilă.

Singura prezenţă care n-a avut legătură cu lupta politica a fost cea a Majestăţii sale Margareta, Custodele Coroanei Române.

Să fim mândri pentru Marea Unire din 1918 și recunoscători pentru pagina glorioasă scrisă de Armata noastră. Să admirăm pe oamenii politici de atunci, care, indiferent de doctrina lor, au consolidat procesul unirii

În urmă cu 100 de ani, pe 28 noiembrie a fost votată unirea Bucovinei cu Regatul României. După trei zile avea să se înfăptuiască Marea Unire.