Cazul Vergil Chiţac ar putea fi studiu de caz atunci când discutăm despre cum se întinde caracatiţa coronavirus. Mai intai, a fost acuzat de inconstienta, că ar fi stiut de o saptamana ca e posibil să se fi imbolnavit in timpul vizitei la NATO. Colega noastră Sandra Stoicescu a stat de vorba insa cu senatorul si a obtinut mailurile trimise de NATO. Liberalul a intrat în contact cu zeci de colegi de partid. Acum Guvernul e în izolare, iar consultările politice pentru un nou premier s-au făcut,în premieră, prin teleconferinţă. Parlamentul şi-a redus activitatea la minim. 

LUDOVIC ORBAN, Premierul Interimar: Toţi membri BEX prezenţi azi şi miniştri prezenţi li se vor preleva probe pentru a fi diagnosticaţi. În ce mă priveşte pe mine ca premier în exerciţiu mă voi izola la Vila Lac 1.

Articolul continua dupa recomandari

E punctul culminant al unei zile de vineri, 13. Este ziua în care criza COVID-19 ţinută, aparent, sub control explodează pe scena politică şi trimite liderii ţării în izolare. 

În doar trei ore, cele trei instituţii fundamentale ale statului devin cele mai expuse în faţa virusului. Niciun Palat nu scapă. Activitatea în Palatul Parlamentului, Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni se reduce la maximum. 

La ora 9.00, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că patru persoane au fost diagnosticate cu coronavirus în judeţul Constanţa. 

O oră mai târziu, apar primele informaţii că printre ei este senatorul PNL Vergil Chiţac şi soţia lui. La scurt timp, ministrul Sănătăţii, Victor Costache îi confirmă ştirea, prin telefon, premierului Ludovic Orban. Alerta e cu atât mai mare cu cât şeful Executivul a stat la aceeaşi masă cu liberalul testat pozitiv. 

VERGIL CHIȚAC, senator: Nu am avut ce să fac, asta a fost situaţia, probabil că era mai bine, dar părea o aroganţă din partea mea, să nu ma prezint la Biroul Naţional luni. 

Imediat, premierul îi transmite preşedintelui Klaus Iohannis că intră în izolare şi nu mai participă la consultările de la Cotroceni. Apoi, cheamă jurnaliştii la o conferinţă de presă să îi anunţe că e suspect de coronavirus. Lângă el, Ministrul Sănătăţii. 

LUDOVIC ORBAN, Premierul Interimar: Mi-e teama sa fie infectaţi altii.  

(Reporter): Și totuşi aţi ieşit la această discuţie cu noi.

(Ludovic Orban): Sunteti la o distanta corespunzătoare si nu exista risc sa va contaminez. Daca ar fi existat acest risc si daca as fi purtator, am avut destule ocazii sa fim la distante si mai mici.

GABRIELA FIREA, Primarul Capitalei: Trebuia imediat, în prima secunda să se izoleze. Domnia sa a iesit in public, un mare gest de iresponsabilitate!

La finalul conferinţei premierului, încep testările pentru coronavirus. 

Niciuna dintre persoanele care au participat la reuniunea PNL nu a avut voie să părăsească clădirea Parlamentului. Cinci echipe ale DSP au ajuns de urgenţă aici cu 150 de teste COVID 19. Au fost testaţi jurnaliştii, dar şi toţi politicienii. Inclusiv Ludovic Orban într-o cameră separată, înainte să fie trimis în autoizolare.

VICTOR COSTACHE, Ministrul Sănătății: Domnnul premier e doar un contact al domnului Chiţac, asimptomatic. Și i se vor face testari azi, şi la interval de o săptămână şi 14 zile, la fel se va proceda cu ceilalti ministri. 

La scurt timp, preşedintele anunţă că negocierile cu partidele pentru desemnarea unui nou premier se vor face prin teleconferinţă. 

După trei ore, Iohannis anunţă rezultatul consultărilor.

KLAUS IOHANNIS, preşedintele României: Aşadar, singura propunere e Ludovic Orban. Posibil mâine, să avem votul de învestire a Guvernului Orban, un vot care sigur se va da în condiţii foarte speciale. 

Mai exact, în lipsa premierului, care în următoarele două săptămâni va sta la Vila Lac 1. 

Daca testele arată ca Ludovic Orban a fost infectat, va fi dus la Spitalul Militar. Dacă sunt negative, va rămâne în izolare. Va face analize în ziua a13-a şi a 14-a, dacă şi acelea sunt negative, premierul va putea să iasă din izolare. 

STS i-a pus la dispoziţie lui Ludovic Orban, la Vila Lac, toate sistemele necesare pentru a participa de la distanţă la şedinţe. Pentru documente, va folosi semnătura electronică.