Parlamentul a modificat Codurile Penale într-o şedinţă care s-a lăsat cu scandal. Opoziţia a acuzat coaliţia de Guvernare că, prin schimbările făcute, îi avantajează pe corupţi, aşa că joi va sesiza, din nou, Curtea Constituţională. Puterea se apără, susţine că modificările sunt chiar în acord cu deciziile judecătorilor constituţionali.

Parlamentarii au decis cu majoritate de voturi pedepse mai mici pentru abuzul în serviciu, dezincriminarea neglijenţei în serviciu şi micşorarea termenelor de prescripţie.

Articolul continua dupa recomandari

Reprezentanţii PSD dau asigurări că modificările la Coduri s-au făcut conform CCR

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Nu a fost făcută nicio modificare. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă, deasupra deciziilor CCR

Eugen Nicolicea, deputat PSD: Legea care va ieşi va fi evident în acord cu decizia CCR. Nu mai poate să fie criticată nici măcar de cei mai răuvoitori din exterior

De asemenea, în noua formă a legilor, procurorii şi jurnaliştii nu mai au voie să facă publice date din anchete.

Mituitorul scapă de pedeapsă dacă denunţă fapta cel mai târziu într-un an de la săvărşirea ei.

USR şi PNL contestă noile modificări ale Codurilor la CCR

Favorizarea infractorului se dezincriminează dacă este vorba despre rude până la gradul doi.  

Stelian Ion, deputat USR: Un nimic atât de simplu, după vorbă, după port, îşi modifică legea în Parlament pentru a scapa de dosar penal

Raluca Turcan, deputat PNL: PNL va contesta la CCR toată această fără de lege şi bătaie de joc

După tensiunile din plen, Opoziţia şi-a amintit de "Săptămâna Patimilor". Un liberal a dat lecţia smereniei pe holul Parlamentului şi a împarţit colaci şi ouă.

Corneliu Olar, deputat PNL: Am păcate şi cred că toţi de aici avem păcate, mai ales când vremurile sunt atât de tulburi şi e atâta scandal aici, în Parlament 

Codurile, discutate de Iohannis cu o delegaţie a Comisiei de la Veneţia

Codurile Penale şi modificarea Legilor Justiţiei au fost discutate şi de preşedintele Klaus Iohannis cu o delegaţie a Comisiei de la Veneţia. 

Deşi Curtea Constituțională a României a identificat nenumărate nereguli în cele două proiecte de modificare a Codurilor Penale, Parlamentul nu și-a învățat lecția și le-a rediscutat în aceeași manieră foarte rapidă, superficială și netransparentă. 

Delegaţia Comisiei de la Veneţia va avea întâlniri joi cu membrii Comisiei Speciale din Parlament şi cu ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader.