Apar noi dezvăluiri din Costa Rica, în cazul Elenei Udrea şi a Alinei Bica. Procurorul şef al departamentului de extrădări de acolo spune că termenul de extrădare şi chiar mandatele de arestare ar putea fi prelungite, dacă judecătorul solicită acest lucru, asta deşi există un termen clar de realizare a acestor proceduri. Poate dura chiar şi câţiva ani, potrivit oficialululi costarican. În acelaşi timp, logodnicul Elenei Udrea a făcut mărturii tulburătoare. Fostul ministru ar fi început să plângă atunci când şi-a văzut fetiţa.

Procurorul sef al departamentului extradari din Costa Rica spune că judecătorul poate solicita mai multe probe din România.

Articolul continua dupa recomandari

LAURA MONGE, procuror-şef departamentul Extrădări din Costa Rica: Nu exista o limita de timp concreta. Legea extradarii vorbeste de un termen pe care il au autoritatile romane ca sa prezinte cererea, dar în acest caz, deja România le-a prezentat, ceea ce face ca timpul sa fie si mai scurt cu privire la procedura.

Dacă totuşi procedurile durează, mandatele de arestare preventivă se pot prelungi peste termenul actual, până când magistraţii vor da o soluţie, mai spune procurorul costarican.

LAURA MONGE, procuror-şef departamentul Extrădări din Costa Rica: Procedura extradarii continuă, chiar daca exista o cerere de refugiat. sunt doua proceduri independente. Totusi, executarea extradarii are nevoie de rezolvarea cererii de refugiu. Atunci, este posibil ca un judecator sa considere ca este cazul sa permita extradarea, dar se intarzie extradarea pana ce nu se reziolva cererea de statut de refugiat.

Oficialul din San Jose mai susţine că extrădarea nu ar putea fi influenţată de faptul ca fetita Elenei Udrea are cetatenie costaricană.

LAURA MONGE, procuror-şef departamentul Extrădări din Costa Rica: Cazuistica pe tema extradarii in medie poate dura intre 6 si 8 luni, dar la fel de bine pot fi cazuri care se pot intinde pe perioade mai lungi de timp in funcție de alte situatii date.

(Reporter): Un an, doi, trei?

(LAURA MONGE): Poate chiar mai mult!

Elena Udrea a primit vizita fiicei sale, în închisoare

În tot acest timp, logodnicul Elenei Udrea are în grijă fetiţa de câteva săptămâni a cuplului.

ADRIAN ALEXANDROV, logodnicul Elenei Udrea: Situatia Elenei e total nefericita. Prima data cand am mers cu fetita la ea, cand a văzut-o, a izbucnit in plans asa de tare, incat mi a sfasiat mie sufletul.

Bărbatul mai susţine că îi este teamă acum pentru siguranţa fiicei sale.

ADRIAN ALEXANDROV, logodnicul Elenei Udrea: Singura ingrijorare e ca adresa, locatia, s-a expus N-am mai scos copilul afara de teama sa nu se intample ceva. În America Centrală, Latină, sunt rapiri, sechestrari, rascumparari.nu pot sa risc. Nu mai scot copilul la plimbare in fara blocului. Daca va iesi, ne vom schimba domicliul ca am fost expusi.

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea şi fosta şefă DIICOT Alina Bica au fost reţinute pe 3 octombrie în Costa Rica şi ulterior arestate preventiv.