Raportul MCV pentru România este dat publicității marți de către Comisia Europeană, alături de cel pentru Bulgaria. Surse de la Bruxelles spun că este luată în calcul și varianta ca acestea să fie ultimele rapoarte de monitorizare făcute sub această formă pentru cele două țări. Comisia Europeană ar lua în calcul o monitorizare a României și Bulgariei într-un mecanism mai larg, la nivelul întregii Uniuni Europene, privind statul de drept.

Ca de fiecare dată, raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare va fi făcut public după ședința Comisiei Europene. Comisarii se reunesc marți mai târziu ca de obicei și nu la Bruxelles, ci la Strasbourg, pentru că Președintele Comisiei, Jean Claud Juncker, trebuie să prezinte în Parlamentul European concluziile Summitului Consiliului European de săptămâna trecută.

Articolul continua dupa recomandari

Când va fi anunțat raportul MCV

Ședința Comisiei Europene va avea loc la ora locală 13.00 (ora României 14.00), iar raportul României e la punctul 9 al agendei de discuții, în timp ce al Bulgariei e la punctul 8. 

Pentru ambele rapoarte, va fi o comunicare între Președintele Comisiei, Jean Claude Juncker, și Vicepreședintele Frans Timmermans, Comisarul pentru Justiție Vera Jourova și a Comisarului pentru Afaceri Interne Dimitris Avramopoulos.

Prima reacție publică a oficialilor europeni despre cele două rapoarte este așteptată la conferința de presă care are loc în mod obișnuit după încheierea ședinței. Marți, va fi în jurul orei locale 15.30 (ora României 16.30) și care va fi transmisă Live pe EbS.

Ultimul raport pentru România și Bulgaria?

Potrivit RFI, care citează surse de la Bruxelles, la ședința Comisiei Europene va fi propusă varianta încetării MCV pentru ambele țări, după 12 ani de monitorizare. România și Bulgaria vor continua însă să fie monitorizate în cadrul unui mecanism mai amplu, privind respectarea statului de drept, aplicat la nivelul întregii Uniuni Europene.

Dacă va fi aprobată, oprirea MCV-ului pentru România și Bulgaria va fi făcută publică într-un mod mai degrabă discret, reținut, spune ziarul bulgar Capital. Ar fi anunțată la conferința de presă după ședința Comisiei, de către Comisarul pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie, Dimitris Avramopoulos. Nu vor fi prezenți însă Vera Jourova și Frans Timmermans, mai notează bulgarii de la Capital.

Varianta opririi MCV este doar o propunere și nu este clar dacă va fi sau nu aprobată de Comisie. Nu este clar nici modul cum vor fi monitorizate România și Bulgaria în noul mecanism extins la nivelul întregii Uniuni, pe statul de drept.

Pentru cele două țări însă, încetarea MCV după 12 ani va însemna, totuși, un mare pas înainte. Ar avea o mare importanță, de asemenea, și pentru actuala Comisie Europeană care, fix la final de mandat, și-ar contabiliza o mare realizare.

Reacții la București

Un draft al raportului din acest an a fost deja primit la Ministerul român al Justiției, încă de vineri. Textul nu a fost însă făcut public. Anul trecut însă, România a avut parte de un raport MCV extrem de critic. Frans Timmermans vorbea în cazul țării noastre despre "un regres în ceea ce privește reformele în justiție". România a fost aspru criticată pentru revocarea șefilor instituțiilor anti-corupție și pentru Legile Justiției.

"Cerem României să suspende legile justiției", spunea atunci Timmermans, în termeni fermi.

Pentru 2019, premierul demis Viorica Dăncilă a declarat că se așteaptă la un raport pozitiv, pentru că nu ar fi "greșit cu nimic din punct de vedere juridic".

"Mă aştept ca, din punct de vedere al evaluării actului de guvernare, raportul MCV să fie pozitiv. Eu spun ceea ce vreau să fie acum. Din punct de vedere al Guvernului României, din punct de vedere al meu ca premier, eu consider că nu am greşit cu nimic din punct de vedere juridic şi sper ca raportul MCV să reflecte acest lucru", a spus Viorica Dăncilă.

Dispută între CSM și Ministerul Justiției

Raportul MCV pe 2019 a provocat însă discordie între două instituții din România, chiar înainte de a fi publicat. CSM a cerut Ministerului Justiției să declasifice documentul și să prelungească termenul de dezbatere. CSM și-a arătat nemulțumirea pentru că ministerul ar fi informat abia vineri că un reprezentant al Consiliului trebuie să vină sâmbătă pentru dezbaterea draftului.

În dispută a intervenit cu precizări MAE, care a transmis că proiectul de raport MCV are statut de document clasificat pentru a respecta cerințele Comisiei Europene.